Chalmersfastigheter och Akademiska Hus satsar 8 miljoner kronor på att installera solceller på åtta av byggnaderna på Chalmers campus Johanneberg.
Akademiska Hus och Chalmersfastigheter äger byggnaderna på Chalmers, där det pågår forskning för att bland annat hitta lösningar på följande utmaningar:
- Hur ska elsystemet styras för att undvika elbrist och överbelastning?
- Hur kan framtidens fastigheter och deras styrsystem anpassas för produktion och lagring av el?
- Hur ska elnätet prissättas och finansieras om många användare bara behöver det ibland eftersom de tidvis är självförsörjande?
Nu satsar fastighetsägarna totalt 8 miljoner kronor på solceller för att vässa forskningsmiljön ytterligare.
– För oss är solcellerna på Chalmers en del av lösningen för att reducera den köpta mängden energi, säger Per Löveryd, innovationssamordnare och energiingenjör på Akademiska Hus. Vi vill satsa på en teknik som många ser som en nyckelkomponent i framtidens koldioxidneutrala energisystem, och vi vill visa att det är lönsamt. Dessutom vill vi bidra till Chalmers forskningsmiljö kring fastighetsnära energiproduktion och till den testbädd som vårt elnät på området ger förutsättningar för.
Solcellerna kommer att täcka ungefär 4200 kvadratmeter tak på Chalmers campus Johanneberg – fördelat på åtta byggnader. Solcellskapaciteten blir 600 kilowatt, och den årliga elproduktionen 550 000 kilowattimmar.
Installationerna startar våren 2018. När de är färdiga mot slutet av 2019 kommer Chalmers campus Johanneberg att vara en av Sveriges solcellstätaste stadsdelar.
Foto: Chalmers