70-talsförskolan byttes ut mot 48 lägenheter

Upphovsman: Felix Gerlach

70-talsförskolan byttes ut mot 48 lägenheter

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Mellan villorna i Linero i Lund fanns en utdömd förskola byggd på 70-talet. Nu har Lunds Kommuns Fastighets AB låtit bygga 42 lägenheter och 6 servicelägenheter på fastigheten.

AV MARTINA STRAND NYHLIN

— Tanken är att lägenheterna ska komplettera villorna och radhusen som ligger nära – och erbjuda boende till exempelvis barn som flyttar hemifrån eller äldre som vill sälja huset, säger Anneli Olkvist, byggprojektledare på Lunds kommunala fastigheter.

När det stod klart att det skulle byggas ett högre hus där den gamla förskolan stod var det inte bara glada miner hos grannarna, man var rädd för att det höga huset skulle förstöra utsikten. Men LKF tyckte att en förtätning av området var bra både för den sociala och ekologiska hållbarheten. De har jobbat för att få det 4,5 våningar höga huset att ändå smälta in i området.

— Vi har till exempel sparat en svart tall som sannolikt planterades när förskolan byggdes. Den tar upp en stor del av gården så man kan gå under den, det är unikt att ha ett stort träd på en så ny gård, säger Anneli Olkvist.

Allt material i fastigheten är listat enligt Sunda Hus klass A och har kunnat finansieras med gröna obligationer. Energikraven har varit hårda: 42 KWh per A-temp jämfört med Boverkets krav på 75.

Utsläppen från byggprojektet beräknas till 253 kilo COe/m2 BTA, jämfört med Boverkets kommande krav på 375 kilo COe/m2 BTA. De har hållits nere med hjälp av material med lägre klimatpåverkan, som ekobetong.

— Det här projektet planerades när man ännu inte börjat prata om klimatet som vi gör nu. Men jag jobbade i ett annat projekt med ekobetong och frågade entreprenören om de kunde gjuta med sådan även hos oss.

Man har också använt LESS-tegel.

— Det är bränt med gas och ger mindre utsläpp, säger Anneli Olkvist.

I fastigheten finns ett mobilitetshus med cykelrum och. Dessutom finns ett cykelspa, där cykeln kan tvättas – och ett cykelkök, där det går att laga cykeln.

— Gården har fyllts med fågelholkar och insektshotell och rabatterna fungerar som dagvattenmagasin.

Men vad är ”tirfing” för nåt undrar man. Det har Anneli Olkvist förstås tagit reda på.

— Många av fastigheterna på Linero har namn från vikingatiden, Tirfing är ett svärd från asatron, säger hon.

//

Kvarteret Tirfing, nybyggnad, bostäder och LSS-boende, Lund

Byggtid: juni 2022—augusti 2024

Byggherre: Lunds Kommuns Fastighets AB

Totalentreprenör: Byggmästarn i Skåne AB

Arkitekt: Här Malmö AB

Entreprenadkostnad: ca 93 Mkr

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.