37 områden i Stockholm kan bli tryggare med BIDs

Foto: Skärholmens Fastighetsägare

37 områden i Stockholm kan bli tryggare med BIDs

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

En kartläggning som Fastighetsägarna Stockholm har gjort visar att det finns 37 områden i Stockholmsregionen som skulle kunna bli tryggare genom mer samverkan i form av BIDs. På så sätt kan fastighetsägare fortsätta vara en viktig part i att skapa tryggare bostadsområden. 

BID är en organisationsform för fastighetsägare som i ett gemensamt arbete med andra aktörer skapar trygghet i bostadsområden på frivillig basis. Idag finns 13 olika BIDs i Stockholmsområdet och ytterligare sex är under uppstart. Genom att fler BIDs-områden etableras kan fastighetsägare bidra till ökad trygghet och attraktiv områdesutveckling.

Stor potential

– Många av våra medlemmar är mycket engagerade i de områden där de äger och förvaltar bostäder. När man ser kriminaliteten krypa allt närmare människors hem upplever fastighetsägare ett behov av en kraftsamling mellan fler aktörer i samhället. Då är uppstart av BIDs ett effektivt verktyg för att göra skillnad tillsammans, säger Katrin Behdjou Arshi, chef stadsutveckling på Fastighetsägarna Stockholm.

Fastighetsägarna har goda erfarenheter av att arbeta med BIDs i många kommuner runt om i landet. Kartläggningen har visat att potentialen är stor för att skapa nya BIDs i Stockholm.

Målet med BID-samverkan är att parterna genom att bidra till en god samhällsutveckling samtidigt ökar affärsnyttan för alla parter. På så sätt vinner alla och området blir trevligare och tryggare att vara i.

Samverkan är nyckeln

– Genom att fastighetsägare samverkar på frivillig basis ökar handlingsutrymmet och arbetet blir långt mer effektivt än när man agerar ensam. Fastighetsägare i samverkan med kommun, polis, civilsamhälle och ideella verksamheter kan tillsammans åstadkomma resultat som enskilda aktörer på egen hand inte mäktar med, säger Katrin Behdjou Arshi.

Kommuner och områden i Stockholms län med potential att starta upp nya BIDs

Botkyrka: Hallunda-Norsborg och Alby

Nacka: Orminge och Fisksätra

Norrtälje: Vigelsjö och Hallstavik

Nynäshamn: Ösmo centrala, Nynäshamn centrum

Salem: Salem centrum och Västra Salem

Sigtuna: Norrbacka

Sollentuna: Edsberg

Annons

Stockholms stad: Farsta, Hjorthagen, Gullmarsplan, Liljeholmen-Nyboda, Högdalen-Bandhagen, Götgatan, Högalid, Brunkebergstorg, Stockholms centralstation, S:t Eriksgatan, Östberga, Hagsätra, Älvsjö-Solberga och Fruängen

Sundbyberg: Ör

Södertälje: Ronna-Geneta, Hovsjö och Fornhöjden och Saltskog och Södertälje C

Tyresö: Granängsringen-Nyboda

Täby: Arninge och Täby C

Upplands Väsby: Smedby

Värmdö: Munkmora-Ösby grind

Österåker: Åkersberga centrum

Fakta om BID

BID står för Business Improvement District. Det är en organisationsform för samarbete mellan fastighetsägare i ett avgränsat geografiskt område, inom frågor som trygghet, trivsel, attraktivitet samt områdesutveckling.

Dagens BIDs återfinns främst i ytterstadsområden i bostadstäta och centrumnära lägen och på platser med olika samhällsutmaningar. Exempelvis där det är lägre socioekonomi, hög upplevd otrygghet samt högt antal livskvalitetsbrott.

I denna kartläggning har vi använt oss av fem trygghetsfaktorer för att analysera vilka områden som har potential för BID-samverkan. När ett område uppfyller minst två av dessa faktorer, och en av dem är att området omfattar minst tre fastighetsägare, finns potential.

Trygghetsfaktorerna är:

Minst tre fastighetsägare
Polisens lista över utsatta områden
Socioekonomiskt svaga områden
Trygghetsundersökning och kartläggning av områden som otrygga
Områden som har utmaningar med livskvalitetsbrott

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.