Vill se bättre brandskydd för träbyggnader

Vill se bättre brandskydd för träbyggnader

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Brandskyddsföreningen vill se mer forskning och en översikt av lagstiftningen kring nybyggnationer av höga trähus och brandskydd.

I en intervju med tidningen Byggnyheter säger Cecilia Uneram, brandteknisk rådgivare på Brandskyddsföreningen, att det finns faktorer som borde utredas bättre, bland annat brandproblematiken i höga träbyggnadskonstruktioner.

– Det finns bra träbyggnadsforskning men ingen forskning i nuläget på höga och komplexa trähus, säger hon.

Trots många fördelar med träbyggande såsom hög hållfasthet och ett förnybart byggmaterial menar hon att till skillnad från betong och tegel är brandbelastningen för trä väldigt hög. Skulle det bli fler byggnader i trä finns det en risk att den bonustiden som tillkommer med betong och tegel försvinner påpekar Cecilia Uneram.
– Är det 90 minuters bärighetskrav i brand så dimensionerar man ut från det, det blir ingen bonus där. Och det oroar eftersom ett skäligt brandskydd bara tar hänsyn till att man fyller lagkraven. Så då med träkonstruktioner, i värsta fall kombinerat med brännbar isolering, har vi helt andra byggnadstyper framför oss än vad vi har idag, säger hon i intervjun.

Hon lyfter också fram att lagstiftningen borde ses över vad gäller huruvida den är tillräcklig för höga och komplexa träkonstruktioner samt vad som är ett skäligt brandskydd för byggnader av oersättligt värde som gamla trähus till exempel.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.