• fredag , 15 november 2024


Med brist på mark menar vi egentligen brist på byggrätter?

Med brist på mark menar vi egentligen brist på byggrätter?

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Man hör ofta att bristen på mark är ett problem för bostadsbyggandet. Och ibland hör man att det inte är ett problem.

Är det så att vi menar olika saker när vi pratar om mark? Min gissning är att vissa menar mark rent fysiskt medan andra menar rätten att bygga på den och att det är denna skillnad som avgör vilken ståndpunkt man har. Den som menar mark rent fysiskt tycker inte att marken är ett problem: ”Det är ju bara att se sig omkring, det finns massa ytor att bygga på”.

Menar man däremot mark som man faktiskt också får bygga på blir slutsatsen en annan: I många tätorter är all mark i någon mån ianspråktagen. I bästa fall är det en del besvär med att få bygga (grannar har synpunkter). I värsta fall är det omöjligt (nationalpark).

Att det är ont om mark som man enkelt kommer åt att bygga på är kanske något som de flesta i branschen känner till. Däremot är jag inte lika säker på hur det är med den saken bland allmänheten. Eller för den delen bland en del politiker. Ser man sig omkring framstår det kanske som att det finns mark överallt. Kanske är det inte helt lätt att se vad problemet är om man inte arbetar med det?

Jag hävdar att brist på mark är en viktig förklaring till att byggandet är lågt jämfört med efterfrågan. Jag skulle nog kunna sträcka mig till att säga att det till och med är den viktigaste. Även om många faktorer spelar in och dessutom samspelar vilket gör att det är besvärligt att peka ut en faktor som den viktigaste. Och vad jag menar när jag säger markbrist är inte brist på mark rent fysiskt. Utan mark som man får bygga på. Jag tycker inte det är förvånande att det inte byggs eftersom man inte får bygga där efterfrågan finns.

En avgörande faktor i sammanhanget är också exakt vilken mark vi pratar om. Om man bara är intresserad av att bygga någonstans – var som helst – har jag svårt att se att det skulle vara särskilt svårt att få tag på mark. (I så fall skulle man ju kunna börja med att sluta riva bostäder….)

Problemet är att vi inte behöver bostäder var som helst. Människor har ofta(st) specifika åsikter om var de vill bo. Och dessvärre är det ofta(st) där någon annan redan bor. Eller promenerar på helgen. Och som ser att det finns massa mark överallt. Varför bygga just här? Det är ju redan fint och trevligt här?

Här finns (minst) två utmaningar om man vill öka möjligheterna att bygga där folk i dagsläget tycks vilja bo. Den ena är att förklara att all den där marken som man kan bygga på – någon annanstans – den brukar någon annan ta helgpromenader på. Den andra är att även om det är trevligt och fint nu, så kanske det kan fortsätta vara trevligt och fint även om man låter några fler få bo här.

Sedan är det väl något missvisande av oss att prata om mark? Är det egentligen inte rätt ofta byggrätter vi menar? Och för utökad byggrätt krävs inte nödvändigtvis mark.

Sen vore det förstås på sin plats med några ord om infrastruktur i den här diskussionen. Men det kommer en annan gång.

Vill du läsa mer som skrivits om markfrågan av Olle hittar du hans senaste rapport Markpriser, markbrist och byggande här: http://www.boverket.se/sv/om-boverket/publicerat-av-boverket/publikationer/2015/marknadsrapport-mars-2015/

 

Olle

Den här veckans inlägg är  skrivet av Olle Netzell, till vardags analytiker på Boverket.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

Urbana utmaningar