För den som arbetar i eller med branschen är begreppet hållbart närmast att betrakta som standard och självklart. Att bygga miljömässigt ligger högt upp på prioriteringslistan. Men hur ser hållbarhetsfrågorna i byggbranschen ut för dem som är på väg ut i på arbetsmarknaden efter studier? Vi har pratat med Fabian Petersson, som läser sista året till högskoleingenjör i byggteknik på Linnéuniversitetet i Växjö.
Hur kommer det sig att du valde byggbranschen?
– Jag började faktiskt läsa till maskiningenjör efter gymnasiet men hoppade av. Det var helt enkelt så att snickeriet och byggandet, som jag varit intresserad av sedan tidiga tonåren, vann. Att se hur något växer fram, att få ett konkret resultat är tillfredsställande. Och nu, mot slutet av utbildningen, kan jag också se att man i verkligheten gör ett betydande arbete för många människors vardag. Att bygga hus är viktigt. Jag har också fått ett stort intresse för konstruktion och vill helst av allt jobba som konstruktör i framtiden. Utbildningen är bra på många sätt, inte minst teoretiskt, men jag skulle vilja ha mer praktik.
Hur tänker du när det gäller hållbarhet? Pratar ni mycket om det under utbildningen?
– Själva definitionen av hållbart byggande läser vi förstås om. Hur det gynnar människors hälsa, miljöaspekten, utfasning av farliga ämnen och så vidare. Men min syn är att sträva efter effektivitet, det ger hållbarhet. Planering är A och O och eftersom det mesta är datoriserat går det att se i förväg vad som kan göras hållbart. Att visualisera allt innan man bygger blir både energieffektivt och miljövänligt. Vi har i utbildningen också gått in lite på vad BIM (Building Information Modeling) är, vilket jag tycker verkar mycket intressant. Att använda BIM ligger ju också i Boverkets rekommendationer som framtidsmål. Personligen är jag dessutom väldigt inne på träteknik. Att bygga träbyggnader är miljövänligt och i kombination med gröna tak är det ett vinnande koncept. Miljömålen som vi som nation och inom EU har satt upp måste nås. Klimatöverenskommelsen COP21 kommer nog diskuteras i vår inom utbildningen. Det ser jag fram emot.
Nu blir du klar med din utbildning till försommaren. Vad ser du framför dig när det gäller arbete? Hur tror du att du kommer att kunna påverka när det gäller hållbart byggande?
– Jag vill gärna hitta ett jobb som konstruktör, gärna här i Småland men egentligen var som helst så att jag får mer praktik. Det finns planer på en masterutbildning för byggingenjörer på Linnéuniversitetet. Blir den av är den lockande att gå men först vill jag ha mer kött på benen. När det gäller hållbarhet förespråkar jag som sagt trä. Ofta får konstruktören välja bärande teknik eftersom han räknar på det. Här i Växjö har vi området Limnologen, höga bostadshus som påverkat min inställning till hur det skall se ut. Nollenergihus är såklart bra men blir väldigt dyrt så därför tycker jag trä är bättre. Sedan är upplevelsen av trä mänsklig, det finns något i det materialet som tilltalar mig. Jag har också fått vara med vid avverkning och plantering av skog, eftersom vi har en familjegård med marker. Det kan säkert ha spelat in.