Stora säkerhetsbrister på lekplatser

Stora säkerhetsbrister på lekplatser

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Mer än 500 säkerhetsbrister upptäcktes vid Konsumentverkets och Boverkets kontroll av 26 lekplatser i fem av landets kommuner.

Kontrollen som genomfördes i höstas är en uppföljning av en kontroll från 2008. I den slutrapport som nu publicerats konstaterar utredarna att det kvarstår brister när det gäller lekplatsers säkerhet.

– Det är allvarligt att det fortfarande finns så mycket säkerhetsbrister, men vi har haft en konstruktiv dialog med ansvariga fastighetsägare och tillverkare som åtgärdat de allvarliga fel som upptäckts, säger Anna Strandberg, utredare på Konsumentverket.

Enligt myndigheten beror över hälften av bristerna på dåligt underhåll av både lekredskap och stötdämpande underlag.

– Vi upptäckte även en mängd konstruktionsfel och felaktigt placerad utrustning, men slutsatsen av kontrollen är ändå att det största problemet ute på lekplatserna fortfarande är eftersatt underhåll, säger Anna Strandberg.

Friytor för lek- och utevistelse och lekplatser och fasta anordningar på lekplatser ska underhållas så att risken för olycksfall begränsas, enligt plan- och bygglagen (SFS 2010:900), 8 kap. 9 § punkt 5 och 6, samt 10–12§§ och 15–16 §§.

Vid besiktningen framkom även att tillgängligheten för personer med funktionsnedsättningar fortfarande  överlag är låg. Enligt Boverkets föreskrifter om tillgänglighet på allmänna platser och andra anläggningar (BFS 2011:5 ALM 2) som gäller vid nyanläggning av bland annat lekplatser, ska dessa också kunna användas av barn och föräldrar med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

 

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.