En Kebony-klädd flytande hem som saknar motstycke

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Kebony_Character_Clear_Marinstaden_© Jörgen Ulvgård_Marinstaden photoshop bilder 6-1.2

Bluet Ltd och Marinetek Group, specialister på flytande konstruktioner, har samarbetat för att skapa en spektakulär, flytande villa i Marinstaden i Nacka. I takt med att det blir allt populärare att anlägga vattennära bostadsområden utgör denna unika fastighet ett hållbart alternativ som inte skadar miljön. Den enkla och lättviktiga trästrukturen är klädd med Kebony, ett vackert trä som rekommenderas av ledande arkitekter, som kompletterar Kebony-däcket perfekt och ger maximal hållbarhet.

Villa W består av tre våningsplan med en klassiskt modernistisk design som har stark anknytning till de naturliga omgivningarna. I fasaden kombineras glas, vit fibercement och hållbart Kebony-trä, vilket ger en byggnad som passar in i det omgivande landskapet. Villans stora fönster tar maximalt tillvara på det pittoreska landskapet och blickar ut mot ljuset som reflekteras från havsytan. Trots att huset är kompakt är det tillräckligt stort för en tvåbarnsfamilj med ett gästrum och vardagsrum vid havsnivå, ytterligare sovrum och tv-rum på andra våningen samt bastu och terrass på taket.

Även om husets yttre karakteriseras av enkelhet föregås dess skapande av en komplicerad arkitektonisk process. Trots att byggnaden har en oregelbunden form måste dess balanspunkt ligga mitt i huset för att ge stabilitet och hindra det från att tippa. Vattenkonstruktioner lyder under speciella krav och därför prefabricerades huselementen innan de placerades på den 160 ton tunga flytande grunden och förankrades med det tåliga förankringssystemet Seaflexâ och betongsänken. Villa W byggdes ihop 1,5 mil från Marinstaden och bogserades sedan till sin befintliga plats under lugnt väder.

Under hela byggnationen fanns det ett antal faktorer som behövde övervägas noga. En faktor var att hitta ett fasadmaterial som krävde minimalt underhåll samtidigt som det var tåligt mot slitage och söndervittring, vilket var ett krav med tanke på den vattennära placeringen. Och eftersom huset ska smälta in i naturen var det viktigt för arkitekterna att skapa en miljövänlig villa. Den patenterade Kebony-tekniken har utvecklats i Norge och innebär att hållbart odlat barrträ behandlas så att det permanent får samma egenskaper som tropiska träslag: hög hållbarhet, hårdhet och dimensionsstabilitet. Förutom materialvalet har det flytande hemmet skapats för att inte påverka den omgivande naturen och för att kunna bogseras bort när som helst utan inverkan på havsviken.

Timo Urala, chefsarkitekt på Marinetek Group, säger: ”Det är alltid spännande att arbeta med ett utmanande projekt med rumsliga och viktmässiga begränsningar. Att skapa ett flytande hus som både har en bra planlösning och är vackert kräver användningen av material som håller högsta kvalitet genom hela bygget. Kebony var toppen att arbeta med. Det var starkt och hållbart och sedan det här projektet avslutades har jag även gjort en liten tillbyggnad till mitt eget hus med en takterrass av Kebony.”

Per Thyberg, Sverigechef för Kebony säger: ”Det här projektet är en fantastisk bedrift från teamet hos Marinetek och Bluet. Villa W visar att med utmärkt konstruktionskonst kan man skapa byggnader som tycks omöjliga. Det färdiga huset är oerhört vackert och vi på Kebony ser fram emot att få bidra till många fler flytande projekt i framtiden.”

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

Kebony