Korta projekttider med bibehållen kvalité

Korta projekttider med bibehållen kvalité

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

När Plast & Målningsteknik´s sammansvetsade arbetsteam målar vattenvägar, är det minsann inga sura miner. Teknos produkter fungerar bra och kombinationen rätt produkter och hög arbetsmoral gör dem troligen till en av de snabbaste aktörerna på marknaden.

Plast och Målningsteknik är ett auktoriserat rostskyddsmålningsföretag verksamma i hela Norden med 50 års erfarenhet inom branschen vilket gör dem till ett av Sveriges äldsta rostskyddsföretag med samma ägarbild.

Företagets huvudsakliga arbetsområden är vattenkraft, broar, kärnkraftsindustrin, pappers- och massaindustrin, tillverkningsindustrin, försvarsmakten, golv och kompositbeläggningar samt lackering av bilar och tunga fordon. Arbetet utförs både mobilt i fält och i egna målningsstationer.

Under senare år har Plast och Målningsteknik klivit fram som en av de största aktörerna inom Sveriges vattenkraftsindustri, detta av goda skäl. De har en god laganda, hög arbetsmoral och korta projekttider, vilket har medfört viktiga konkurrensfördelar.

Samarbetet med Teknos började på riktigt under vintern 2017. Plast och Målningstekniks projektledare Ulf Melin berättar: ” Lasse (Lars Falck) och jag har haft kontakt under flera års tid.

Vi har diskuterat produkter och önskade funktioner, jag lade då bland annat märke till att Teknos produkter var snabbare än de produkter vi använt oss av tidigare. Att sen alla i vårt team tycker att produkterna fungerar bra och är lätta att arbeta med, är så klart också väldigt viktigt”

Här i Norden, speciellt då i Sverige och Norge är målningen relativt omfattande inom vattenkraftsindustrin. ”Projekten är ofta stora och komplexa, vilket ställer stora krav på både produkter och utförare. Att kunna korta projekttider med bibehållen kvalité innebär många gånger vinster för bolagen som äger kraftstationerna och här kommer produkter med rätt egenskaper in”, betonar Lars Falck från Teknos.

”Jag använder bara produkter från Teknos sortiment, tex. TEKNOMASTIC 80 och INERTA 165 TIX. Vi har även testat flera andra intressanta produkter, bland annat en extremt snabb lågtemperatur härdande epoxigrundfärg med hög torrhalt”, säger Ulf.

TEKNOMASTIC 80 PRIMER är en tvåkomponent epoxigrundfärg med låg lösningsmedelshalt. Färgen tål mekanisk och kemisk påfrestning, den blir snabbt övermålningstorr och lämpar sig därför för snabb målningsrytm. INERTA 165 TIX är en tvåkomponent epoxibeläggning med låg lösningsmedelshalt, den är möjlig att applicera i 250–600 µm (DFT) i ett skikt. Den är lätt att spruta och lämplig för användning på objekt som utsätts för kraftig mekanisk påfrestning.

Omständigheterna vid målning av vattenvägar under jord är mycket krävande både miljömässigt och fysiskt. Vattenvägar tillverkade av stål ska klara av enorma tryck. Det krävs även bra kondition på killarna i arbetsteamet eftersom arbetet är fysiskt tungt.  Till exempel då tuben är 90 meter lång från intag till sugrör och har 45 gradens vinkel.

”Det är imponerande, att man på så kort tid lyckas utföra så fina jobb under dessa omständigheter”, beundrar Lasse. ”Trots att det är fredag och klockan är 17,00 och vetskapen om att även lördag är arbetsdag den här veckan, verkar inte störa någon i teamet. Alla är glada och ingenting verkar omöjligt”, säger Lasse.

Ulf Melin håller med. God laganda är också till beställarens förmån. ”Vi jobbar ofta i skift och det är även vanligt att vi utför målning under nattetid. Våra arbetsteam är väldigt sammansvetsade och har lång erfarenhet av ytbehandling inom vattenkraftsindustrin, beroende på tid och projektstorlek så har vi alltid möjlighet att använda oss av flera team och på så sätt hålla korta ledtider”, påpekar Ulf.

Smidigt samarbete med andra entreprenörer på arbetsplatsen är viktigt. ”Att man lyckas på byggmöten är halva jobbet, men det är inte självklart. Flexibilitet behövs”, poängterar Ulf.

Detsamma gäller samarbetet med Teknos. ”Det är en stor fördel att man kan få hjälp vilken dag som helst i veckan. En kväll klockan 21,00 märkte vi att härdaren var slut. Morgonen efter stod en ny härdare utanför dörren, detta tack vare Johanna Nilsson i Tranemo. Ännu denna dag vet jag inte hur hon löste det, men det var värdefullt. Jag uppskattar också Janne Nordmark och Lasse Falck för deras expertis”, tackar Ulf.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

Teknos