• lördag , 13 juli 2024


ROCKWOOL isolerar för hållbart boende

ROCKWOOL isolerar för hållbart boende

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Jönköpings kommun hade höga ambitioner när nya stadsdelen Kungsängen började projekteras. Under hela processen har såväl miljön som den arkitektoniska utformningen varit i fokus. Återigen valde GBJ Bygg ROCKWOOL REDAir FLEX i ett hus med träkonstruktion.

GBJ Bygg står bakom de första 27 bostadsrätterna på Kungsängen i Jönköping. Här står Nyhavn för inspirationen med en fasad i olika kulörer. Den gemytliga stadskänslan skapar en mysig kontrast till naturreservatet Bondberget alldeles vid knuten. Det första kvarteret i den nya stadsdelen delar också namn med naturreservatet och här isoleras träkonstruktionen av ROCKWOOL REDAir FLEX.

– Ett homogent trähus som bärande stomme får bra u-värde och jag tror inte att det finns något annat sätt att isolera på. Utan den hårda isoleringen i REDAir FLEX hade vi behövt regla och sätta isoleringen där. I stället räcker det med en läkt efter isoleringen och på så sätt får vi ett lägre u-värde. På så sätt är systemet kanonbra, säger Leif Andersson, platschef på GBJ Bygg.

Hela Kungsängen består av ungefär 500 lägenheter och dessutom planeras lokaler för förskola och kommersiell verksamhet för att skapa ett mindre centrum. Temat för hela området är Mobility Management, ett koncept för att främja hållbara transporter och påverka resenärers attityder och beteenden. Två ledord i arbetet är hållbarhet och livskraft – konkret märks det genom att en elcykel ingår i varje lägenhet. Men även att flera hus är konstruerade helt, eller delvis, i trä.

Leif Andersson säger att en träkonstruktion i princip kräver ett system som ROCKWOOL REDAir FLEX och GBJ Bygg har använt systemet i flera tidigare projekt. På så sätt kom ROCKWOOL in tidigt i processen. Förutom de goda isoleringsegenskaperna lyfter Leif Andersson den smidiga och snabba monteringen.

– Skulle jag bygga en villa är det mycket som talar för att jag väljer det här system. Principen är densamma för ett putsat hus – man skruvar i betongen och sätter sedan en putsbärare utanför, säger han.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]
[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Rockwool