• lördag , 13 juli 2024


Höga hus i massivträ

Höga hus i massivträ

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Fristadbostäder har byggt två flervåningshus på Åsbovägen i Fristad – båda helt i trä. Såväl invändigt som utvändigt. Isoleringen utgörs av ROCKWOOL REDAir FLEX.

Fristadbostäder ville bygga ett energisnålt flervåningshus i trä på Åsbovägen i Fristad. Tack vare ROCKWOOL REDAir FLEX klarades den höga målsättningen.

– För våra hyresgäster är det så klart intressant med en isolering som håller nere energiförbrukningen. De här husen får nästan samma standard som passivhus, säger Kjell-Ove Sethson, vd för Fristadbostäder.

Ett hus med träkonstruktion ställer höga krav på brandsäkerheten och det finns tydliga regelverk att förhålla sig till. Pierre Landel var ansvarig konstruktör för bygget på Fristad Bygg och han trycker på att ROCKWOOL REDAir FLEX är godkänt i SP:s test Fire 105. – I ett trähus med exponerat trä inomhus samt med träfasad, är det viktigt med en isolering som klarar de kraven, säger han.

ROCKWOOL REDAir FLEX har även fördelar under själva konstruktionen, menar Pierre Landel. Isoleringsarbetet går snabbt, materialet är enkelt att hantera på arbetsplatsen och ekonomin blir bättre. Det senare tack vare det unika system som gör att isoleringsskivorna skruvas direkt in i de massiva träväggarna.

– En annan sak som är bra med systemet är att det tål att vara exponerat under en tid. Träspånsfasaden på Åsbovägen sattes fast för hand, vilket tog lång tid, och då var isoleringen utsatt för väder och vind. Men det är något som REDAir FLEX klarar av, säger han.

För Fristadbostäder är Åsbovägen ett väldigt stort projekt. Samtidigt är det två hus som uppmärksammats mycket för såväl den unika träkonstruktionen som för arkitekturen.

– Husen sticker verkligen ut i lilla Fristad. Under 2014 hade jag guidade visningar på byggarbetsplatsen för cirka 1 500 personer. De kom både från Sverige och från flera delar av Europa, det är häftigt med all uppmärksamhet, säger Kjell- Ove Sethson.

Att bygga i trä möjliggör mer spännande former än att bygga i betong. På Åsbovägen har husen stora runda tak samt runda former på balkongerna. Med ett synligt naturmaterial skapas en skön atmosfär i lägenheterna och de vitlaserade träväggarna ger liv åt rummen.

– Arkitekturen är en stor bit av det hela, säger Kjell-Ove Sethson.

Tack vare ROCKWOOL REDAir FLEX behövs det heller inga reglar som bryter köldbryggan. – På så sätt blir det ett bra energivärde på huset. Sedan är det en fördel att jobba med de beslag som ROCKWOOL REDAir FLEX har, där skruven klarar av momentstyrning, säger Magnus Almung, arkitekten till husen på Åsbovägen.

FAKTA

Den 9 maj 2015 invigdes det ekologiskt hållbara bostadsområdet Åsbovägen i Fristad. Totalt är det 44 stycken hyresrätter, 22 i varje hus.

Träkonstruktionen som användes är så kallad Cross Laminated Timber (CLT), det vill säga stora massivträskivor i flera skikt med limmade brädor. Skivorna är upp till 16 meter långa och 3 meter breda.

Eftersom varje skikt vänds i 90 grader blir det en styv och stabil konstruktion. På Åsbovägen har CLT-skivorna använts till såväl väggar och tak som till bjälklag. Detta har sedan kompletterats med isolering och fasadbeklädnad.

 

pierre– Trä är ett material med många positiva aspekter miljömässigt. Det är ett förnyelsebart material som inte är speciellt energikrävande att ta fram. Att såga trä kräver inte mycket energi i jämförelse med att ta fram stål eller betong.
Pierre Landel, ansvarig konstruktör på Fristad Bygg under bygget.

 

 

magnus

– Vi har försökt att dra det till sin spets och kallar det för “Trä rakt igenom”. Det är trä på insidan, trä i stommen och trä på utsidan i fasaden.
Magnus Almung, arkitekt.

 

 


TRÄHUSEN PÅ ÅSBOVÄGEN VANN BORÅS STADSBYGGNADSPRIS 2015

Vart tredje år prisar Borås Stad den arkitektur och de byggnader som tillfört staden och dess utveckling mest. Priset i kategorin Bostadshus 2015 gick till Fristadbostäder, arkitektfirman Tengbom och Fristad Bygg för de nybyggda trähusen på Åsbovägen.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]
[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Rockwool