• lördag , 13 juli 2024


Massivträhus mitt i centrum

Massivträhus mitt i centrum

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Energikostnader och minimal miljöpåverkan. Det var grundtanken med Kvarteret Krukan i Norrköping. När byggherren Bo Sundberg såg fasadisoleringssystemet REDAir FLEX från ROCKWOOL föll alla bitar på plats.
– Det kändes klockrent direkt eftersom REDAir FLEX är ett helt färdigt koncept, säger han.

Kvarteret Krukan i Norrköping är byggd med en stomme helt i massivträ – golv, väggar och tak. Valet var enkelt för Bo Sundberg. Dels för att det är ett naturligt material, dels för att flerfamiljshus i trä minskar koldioxidutsläppen.
Fokus låg också på effektiva energikostnader och ett behagligt inomhusklimat.
– För mig handlar en stomme om vikt, miljö och inomhusklimat i form av u-värde och värme. Då är trä ett väldigt bra material. Vi lever i en villfarelse att det är ett material som drar åt sig mycket fukt och som lätt börjar brinna. Men det gör det faktiskt inte. Även under byggnadsarbetet är det en torr och fin miljö, säger han.

För att kunna fullfölja grundtanken fullt ut letade Bo Sundberg efter ett fasadisoleringssystem som uppfyllde de höga kraven. Systemet fann han i Fristad strax utanför Borås. Där byggde Fristadbostäder ett flervåningshus med trästomme och systemet REDAir FLEX från ROCKWOOL.
– Det klickade direkt när jag såg hur systemet var uppbyggt; energieffektivt och skonsamt mot miljön. Därmed kunde jag fullfölja min grundtanke fullt ut. Allting föll på plats, säger Bo Sundberg.
– Efter 40 år i branschen var det kul att se ett system där någon hade tänkt till – och att jag hittade något som jag inte kände till sedan tidigare.

Eftersom REDAir FLEX inte behöver monteras på några reglar minimeras risken för köldbryggor. Det innebär i sin tur att systemet är extremt kostnadseffektivt. Något som Bo Sundberg lyfter fram som den största vinsten med REDAir FLEX.
En annan fördel är den snabba monteringen. Det berättar Daniel Hammarqvist som var projektledare på bygget för Melander Bygg.
– Systemet med endast skruv och plastbricka, tillsammans med trästommen, gjorde att det var väldigt enkelt att montera. Vi behövde varken borra eller använda andra maskiner än skruvdragare. Själva monteringen gick väldigt snabbt och enkelt, säger han.

En övergripande idé med Kvarteret Krukan var att bygga ett bostadshus mitt i centrum men samtidigt med en känsla av villa över sig – utan allt jobb som hör en villa till. Modernt, ljust och elegant var några ledord i den tidiga arbetsprocessen och här passade ROCKWOOL REDAir FLEX in perfekt. Miljö, smartness och enkelhet är arkitekten Per Wångstedts sammanfattning av systemet.
– Det passar utmärkt i Kvarteret krukan vars grundidé just bygger på ett miljökoncept. En enkelhet i gestaltningen och en smartness i tekniken. Allt för att skapa en arkitektur som håller, såväl i produktionen som i förvaltningen, säger han,
Den 15 april är det dags för inflyttning och Bo Sundberg berättar att intresset för lägenheterna har varit väldigt stort – inte minst med tanke på trästommen.
– Trähus börjar bli väldigt stort på marknaden och vi har sålt lägenheterna på en kombination av miljö- och energihänsyn, säger han.

FAKTA: Kvarteret Krukan
Kvarteret Krukan ligger i centrala Norrköping och är en massivträbyggnad i 5-6 våningar. Fasadytan är på cirka 1 500 m2 med 300 mm REDAir FLEX. Utanpå sitter en skivfasad från Formica.
Bakom idén ligger Bo Sundberg från Base Gruppen samt arkitekten Per Wångstedt från ÅWL Arkitekter.

Vad är REDAir FLEX?
REDAir FLEX är ett enkelt och effektivt fasadisoleringssystem som uppfyller kraven på morgondagens fasadlösningar.

Hur fungerar REDAir FLEX?
REDAir FLEX är “självbärande” och ska inte förankras eller kombineras med beslag då fasadbeklädnadens vikt tas upp via en kombination av isoleringens tryckstyrka och skruvens infästning i väggen.

Hur används REDAir FLEX?
REDAir FLEX kan användas till de flesta typer av nybyggnationer och renoveringar. Systemet används vid väggkonstruktioner av trä, betong och lättbetong upp till 30 meter.
Vid högre byggnader kontakta ROCKWOOL.

  • SMART OCH SNABBT MONTAGE
  • MINIMALT MED KÖLDBRYGGOR
  • PASSAR DE FLESTA TYPER AV HUS
  • OPTIMAL BRANDSÄKERHET
  • LJUDISOLERANDE
  • ENERGIBESPARANDE
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]
[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Rockwool