• lördag , 13 juli 2024


REDAir FLEX i ett av Europas största byggprojekt i massivträ

REDAir FLEX i ett av Europas största byggprojekt i massivträ

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Studenterna i Trondheim har fått 632 nya klimatvänliga bostäder. Projektet innefattar bland annat fem niovåningshus i massivträ. Som fasadisolering används ROCKWOOL REDAir® FLEX.

Ledorden under hela processen har varit att bygga klimatvänligt och energieffektivt. Studentsamskipnaden i Trondheim, som är byggherre, valde därför en träkonstruktion. Samtidigt såg de andra goda egenskaper i form av miljö, kvalitet, brandsäkerhet och totalkostnader med materialet. Nyckeln till att skapa energieffektiva byggnader låg i att få till en heltäckande fasadisolering.

– REDAir FLEX har väldigt bra isoleringsegenskaper samtidigt som det ger minimala köldbryggor. Dessutom behöver vi inte lägga tid på att regla och det krävs ingen extra övertäckning under byggperioden, säger Jostein Wilmann från entreprenören Veidekke.

moholt19

Trähusen i Moholt 50/50 har passivhusstandard med energitillförsel från bergvärme. Kombinationen gör dels att energibehovet är litet, dels att den energi som tillförs har ett väldigt lågt klimatgasutsläpp per kWh. Eftersom bergvärmepumpen dessutom är utrustad med frikylning skapar den, tillsammans med isoleringen från ROCKWOOL, ett behagligt inneklimat.

Moholt 50/50 är Europas största projekt med massivträhus och spänner över totalt 23 000 m2. De fem niovåningshusen, skapar ett helt nytt kvarter i studentbyn Moholt strax utanför Trondheim. Förutom ytterväggar isolerade med REDAir FLEX är även innerväggar, golv och tak isolerade med stenullsisolering från ROCKWOOL. Det ger, förutom ett utomordentligt inomhusklimat, bra ljudisolering samt optimalt brandskydd.

– Vi på Veidekke har bra erfarenhet av systemet från projekt i andra städer i Norge vilket gjorde att det blev naturligt att använda REDAir FLEX även här. Det har visat sig vara ett bra val, säger Jostein Wilman och fortsätter:
– Vid en utvärdering av både kostnader och resultat är jag övertygad om att REDAir FLEX är den bästa lösningen för den här typen av projekt.

FAKTA

Byggperiod: Mars 2015 – november 2016
Omfattning: Fem höghus på nio våningar (23 000 m2) som rymmer 632 studentlägenheter, affärslokaler, dagis med plats för 171 barn, bibliotek, aktivitetscenter mm. Under marken finns en parkeringsyta på 10 00m2. Området har 10 000 m2 allmänning.
Projektkostnad: Ca 487 miljoner NOK
Kund: Studentsamskipnaden i Trondheim
Arkitekt: MDH Arkitekter AS

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]
[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Rockwool