• lördag , 13 juli 2024


Kids City – en miniatyrstad för barn med REDAir® FLEX i väggarna

Kids City – en miniatyrstad för barn med REDAir® FLEX i väggarna

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Flera fasadmaterial – men endast ett fasadisoleringssystem. Det var utgångspunkten när Danmarks största Kids City byggdes i Köpenhamn.

– ROCKWOOL REDAir® FLEX ger arkitekten designfrihet, säger Christian Dahl, arkitekt på NORD Architects Copenhagen.

Kids City i Köpenhamns stadsdel Christianshavn är unik på flera sätt. Grundtanken med kvarteret, som innehåller allt från dagis till fritidshem, är de små individuella enheterna som skapar liv och stämning i området. Varje byggnad har sin speciella design och fasadmaterialet skiljer sig från hus till hus.

– REDAir FLEX gjorde det möjligt att länka samma byggnader med olika designlösningar utan att behöva skifta fasadisolering. Det var en utmaning, men i det sammanhanget ger REDAir FLEX arkitekten frihet, säger Christian Dahl.

Verdens bedste børnebye, som området heter på danska, är inspirerat av Köpenhamns många stadsdelar med sina skiftande fasader. Ledordet under bygget var därför flexibilitet. Eftersom konstruktionen är helt i betong behövdes det en lätt fasadisolering som samtidigt kunde bära tyngre fasadmaterial. REDAir FLEX svarar mot det kravet.

kids-city

– Det innebär att vi är mer fria att göra vad vi har lust med, vilket passar oss arkitekter. Och det är en frihet som gäller för hela systemet, säger Christian Dahl och pekar på möjligheterna med REDAir LINK, hårt isoleringsmaterial som fönstren fästs i, som också används i børnebyen.

Upp mot tio olika fasadmaterial används till byggnaderna i børnebyen. Tillsammans bidrar de till att skapa ett alldeles eget kvarter för cirka 600 barn i åldrarna 0–17 år.

– Det har varit ett superspännande projekt att jobba med och det har rönt intresse från hela världen. Vi ska hålla rundvisningar med arkitekter både från England och Danmark. Ambitionen har varit att skapa små stadsdelar inom ett större område och det är inget som går att kopiera rakt av. Det här är ett unikt område för Christianshavn, säger Christian Dahl.

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]
[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Rockwool