Genom att konvertera smältprocessen från kokseldade kupolugnar till en ugn med elektrisk smältning beräknas Parocs tillverkningsanläggning i Hällekis minska sina scope 1- och 2* utsläpp ca 80%. När den nya ugnen är i drift under 2027 kommer produkter som produceras i Hällekis ha en signifikat lägre inbäddad koldioxid.
Paroc har redan i dag flera produktionslinjer i bruk, i Finland och Polen, som utrustats med elektrisk smältteknik. En teknik som genererar markant lägre koldioxidutsläpp från processen jämfört med konventionell smältning i kokseldade kupolugnar. Den första utrustningen utvecklades av bolaget och togs i drift redan 1986 i Finland. Med hjälp av denna teknik och förnybar el kan koldioxidemissionerna i smältprocessen minskas med i storleksordningen 80%, vilket i kombination med också ökad andel återvunnet material medger att produkter med lägre mängd inbyggd koldioxid produceras.
Nyligen togs det första spadtaget för ett omfattande konverteringsprojekt vid Parocs tillverkningsenhet i Hällekis.
– En elektrisk smältugn är cirka 20 % mer energieffektiv än att använda en kokseldad kupolugn. Med den elektriska smälttekniken kan vi använda grön el som ger 80 % mindre koldioxidutsläpp jämfört med att använda en kupolugn, säger Niklas Bergman, FoU-programledare på Owens Corning Paroc.
Återspeglar engagemang
Investeringen beräknas resultera i en 80-procentig minskning av anläggningens scope 1- och 2*-utsläpp, vilket möjliggör en betydande minskning av mängden inbäddad koldioxid i de produkter som produceras på anläggningen. Investeringen är i linje med Owens Cornings klimatmål enligt science based targets, att minska de absoluta utsläppen av växthusgaser i scope 1 och 2 med 50 % till 2030 jämfört med 2018 års baslinje.
“Den här typen av hållbarhetsinvesteringar är viktiga eftersom de bidrar till ekonomisk tillväxt i regionen och våra medarbetare känner sig stolta över att vara en del av ett företag som prioriterar hållbarhet. Det här projektet återspeglar vårt engagemang för att ha en positiv inverkan på miljön och de samhällen vi verkar i.” sa Marie Stensson, Plant Leader, Paroc Hällekis, i samband med att det första spadtaget togs i Hällekis.
Projektet för konverteringen av isoleringsfabriken i Hällekis får stöd från Industriklivet, Energimyndighetens program för att stödja den svenska industrins omställning till fossilfrihet.
Klicka på länken för att läsa mer om vårt hållbarhetsarbete i allmänhet och investeringen i Hällekis i synnerhet.