• lördag , 20 april 2024


Uppsving för takskiffer i byggbranschen

Uppsving för takskiffer i byggbranschen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Skiffer är natursten med lång hållbarhet. Trots detta föll den i glömska i den svenska byggbranschen. Tulsa och Björn Jansson fascinerades av den vackra stenen, så vanlig både på fasader och tak i Europa och de frågade sig: ”Varför används den inte mer i Sverige?” Det enkla svaret var att det helt enkelt handlade om okunskap. Där och då beslöt de sig för att höja stenens status och Nordskiffer AB såg dagens ljus.

Året var 2005 och numera är Nordskiffer AB ett dotterbolag inom S:t Eriks AB som är ledande i Sverige på betong och natursten. Företaget som förstärkts med ytterligare sex personer är idag Sveriges största skifferexperter med spännande naturstensprojekt i hela Skandinavien. Malin Tan, kvalitetsansvarig på Nordskiffer säger:

– Skiffer är ett naturmaterial som många ännu inte känner till och var förr mest vanligt på kyrktak i Sverige. Vi vår mission är att sprida kunskap om att takskiffer på fasad är ett alternativ som man åtminstone bör känna till. Ofta finns föreställningen att det är ett väldigt dyrt material, men det är fel. Många av våra skiffersorter ligger i samma prisklass som andra vanliga fasadmaterial som puts, tegel och fibercement.

Räknar man på att det är i princip underhållsfritt och har livslängd på cirka 200 år så är det nog ett av de mer ekonomiska material man kan välja.

Skiffer ett bortglömt material

Inledningsvis var det inte många som trodde att skiffer hade någon framtid. Tulsa och Björn insåg då nödvändigheten i att skaffa en hundraprocentig kompetens inte bara om stenen som sådan utan även inom alla delar av branschen. Björn berättar med ett leende:

– Alla på Nordskiffer är fullständiga skiffernördar, och allt som hör till den delen av byggbranschen. Exempelvis är vi engagerade i en arbetsgrupp för testmetoder för takskiffer i EU, våra egenutvecklade fasadsystem som produceras lokalt används nu över hela Skandinavien och vi har genomfört två, av totalt två, brandtester på stenfasad som gjorts i Sverige.

Företaget har gått i bräschen för att öka kunskapen om materialets egenskaper. Det har varit en kamp då branschen har varit svår att påverka och okunskap ofta leder till motvillighet i risken att prova något nytt.

Malin Tan, kvalitetsansvarig på Nordskiffer.

Wingårdhs vågade satsa

De första sju åren fanns ett svalt intresse för skiffer och det var inte förrän TV-kände arkitekten Gert Wingårdh vågade satsa på det första stora projektet Skifferhusen i Maria Park i Helsingborg som vinden vände. Kedjehusen, som har takskifferplattor på fasaderna, gjorde att fler fick upp ögonen för materialets moderna egenskaper och uttryck.

– Det var avgörande för oss att någon vågade satsa på ett större projekt. Extra kul att en så känd och skicklig arkitekt gav skiffern en chans och häftigt han vågade ta ut svängarna och använda flera olika skiffersorter med olika färger, berättar Björn.

Hållbara material tar allt större plats

I takt med att kunskapen om natursten har ökat så har även kraven på hållbara fasadmaterial skjutit i höjden. Och det är en bidragande orsak till att efterfrågan på skiffer ökar. Enligt en studie som genomfördes vid Lunds Tekniska Högskola år 2016 är takskiffer en miljövinnare. Genom hela livscykeln är CO2-utsläppen minimala och takskiffer sticker ut rejält i jämförelse med andra fasadmaterial.

Stenen finns i princip över hela jordskorpan och den bryts i dagbrott runt om i världen. Beroende av var den kommer från skiljer den sig i färg, struktur och kvalitet. Det är av yttersta vikt att förvissa sig om att stenen har rätt applikation för varje tillfälle, och kunniga leverantörer är avgörande för att slutresultatet ska bli bra. Natursten har idag väldigt liten roll i arkitektutbildningarna och studenter efterlyser mer utbildning i sten.

– Vi får förfrågningar om att hålla seminarier om natursten på fasad. Det är ett fint bevis på att vi är trovärdiga och vi tycker det är kul att vi har fått den rollen i Sverige! Den massiva lobbyverksamhet som träindustrin bedrivit framgångsrikt i många år har puttat undan många andra alternativ. Trä är fantastiskt på många sätt men vill man ha underhållsfritt, icke-organiskt och icke-brännbart material finns andra miljövänliga alternativ, säger Malin.

Skiffer på fasad.

Hållbarhetsmodellen är viktig

För Nordskiffer är det självklart att arbeta hållbart både i social och miljöhänseende. Genom att välja ett underhållsfritt och tidlöst material med lång livscykel bidrar det till ett hållbart ekonomiskt byggande. Malin avslutar:

– Vår skiffer har högsta betyg hos Sunda Hus och i Byggvarubedömningen och vi har också två nomineringar till hållbarhetspris i två kategorier i Sweden Green Building Council. För oss är det viktigt att du som kund kan lita på oss och känna dig trygg att du väljer rätt material för ditt tak eller fasad. Vi hjälper dig med det.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Nordskiffer