Funktionalistiskt inspirerade hus med hållbar beklädnad

ANNONS

Annons

Kebony Character-Tone Bekkestad House-(c)Martin Palven (9)-low res

Tone Bekkestad och hennes man ville skapa ett boende som stämde överens med deras livsstil och klimatengagemang. Resultatet blev ett attraktivt funkishus som bjuder in naturen och som – tack vare hållbara material – klarar vädrets alla påfrestningar.

Tone Bekkestad och hennes man har haft höga ambitioner för sitt husbygge i Billingstad, utanför Oslo. Huset, som byggts på en höglänt, kuperad tomt mellan Oslofjorden och Skaugumsåsen, är ursprungligen ett norskt kataloghus som modifierats grundligt efter förutsättningarna på tomten och parets egna önskemål för boendet.

– Vi ville ha ett boende som bjöd in naturen och den fantastiska utsikten, samtidigt som det var miljömässigt hållbart och klimatanpassat, säger Tone Bekkestad, som till vardags arbetar som föredragshållare och konsult med inriktning på miljö- och klimatfrågor.

Paret har lagt mycket tid på att välja rätt material och tekniska lösningar för sitt hus. En utgångspunkt har varit att prioritera naturliga, miljövänligt tillverkade material som kräver så lite underhåll som möjligt.

– Med sådana val slipper vi kostsamma och tidskrävande skötselåtgärder, samtidigt som vi inte behöver köpa in nya produkter som kan innehålla miljöpåverkande kemikalier.

Det nybyggda funkishuset rymmer två plan med stora glaspartier som erbjuder ett fullständigt panorama över naturen. Husets fasadbeklädnad, samt det omgivande trädäcket, kommer från Kebony Characters sortiment – ett val som stämmer väl överens med parets krav på hållbarhet och minimalt underhållsbehov. Vackert trä från Kebony rekommenderas av ledande arkitekter. Träet är hållbart, tåligt och behöver ingen ytterligare behandling utöver normal rengöring. Det är miljömärkt och FSC-certifierat.

Kebony-tekniken är en miljövänlig, patenterad process utvecklad i Norge. En biobaserad vätska ger träets cellstruktur en permanent förändring och dess främsta kännetecken är en djup och fyllig brun färg. Allt trä från Kebony erhåller en silvergrå patina efter exponering av väder och vind, prestandan bibehålles medan träet bara blir vackrare.

Huset ligger på en plats där det både kan blåsa och regna rejält. Detta faktum har ställt extra höga krav på husets klimatskal och stabilitet, framhåller Tone Bekkestad.

– Vi har varit måna om att huset ska tåla påfrestningarna från väder och vind, vilket är ett av skälen till att vi investerat i ett tätt och välisolerat klimatskal med energieffektiva fönster och en slitstark fasad.

Husbygget påbörjades hösten 2015 och stod färdigt i april 2016, då paret flyttade in. – Det har tagit mycket tid och engagemang att planera huset och välja rätt lösningar. Men nu är vi supernöjda med hur resultatet blev och trivs utmärkt i det nya boendet, säger Tone Bekkestad.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

Kebony