• fredag , 20 december 2024


Bron från norra fästet. Källa: Jango17

BRON ROSTAR – EFTER TRE MÅNADER

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Nya Sundsvallsbron rostar sönder, skriver tidningen Ny Teknik i fredags. Jag skall villigt tillstå att jag inte är expert på brokonstruktioner, men det låter allt som lite kort tid! 

Bron från norra fästet. Källa: Jango17

Bron från norra fästet. Källa: Jango17

Denna bro, trafikverkets stolthet, skall finansieras via vägavgifter under 36 års tid. Det återstår att se om den blir kostnadsfri därefter – det är mycket möjligt att den inte kan stå så länge.

Det som skett är att stålkonstruktionen drabbats av angrepp av en stam järnätande bakterier, Gallionella.

Det är naturligtvis tråkigt att sådant här händer så nya byggen, och kanske ett fall av olyckliga omständigheter. Däremot reagerar jag på att det i de första rapporterna talas om att det skulle handla om en ovanlig bakterie. Denna kuse är ett sannskyldigt urtidsdjur som funnits på denna planet i eoner! Ja, kanske till och med på andra; det spekuleras om att det är den som gett Mars sin röda färg. Den är alls inte ovanlig.

Undertecknad har upptäckt liknande skador i rörsystemen på alldeles nybyggda hus.  I vissa fall uppstår de första vattenläckorna redan efter någon månad. Detta fenomen har blivit allt vanligare på senare år. Varför, det tvista de lärde om. Det spekuleras i att den numera förekommer oftare i vattnet från våra vattenverk, eller att entreprenörer sprider smittan via sina verktyg.

I SVT skrivs under rubriken “Biologisk okunskap är boven” att “Bakterierna misstänks vara av arten Gallionella, det finns få liknande exempel i världen och experterna är förvånade. Enligt Karsten Pedersen som är professor i geoteknik vid Chalmers tekniska högskola är angreppet en konsekvens av materialvalet när bron byggdes.

– Om man hade haft cement istället för järn så hade ju inte de här bakterierna funnits där. Hade man valt ett annat material så hade inte de här problemen uppstått, säger han”.

Jag är som sagt inte expert på broar, men jag har under sex års tid varnat för denna typ av skador i husens VVS-installationer. Intresset från byggbranschen har varit mycket ljumt, och jag har till och med anklagats för att ha hittat på denna bakterie!

Experternas förvåning kan alltså lika väl bottna i att de flesta skadefall göms undan i tysthet. Ingen, vare sig de som byggt eller byggnadsägaren är intresserade av att det blir bekant att huset har ruttnande VVS-installationer! Ingen vet därför riktigt omfattningen, men det talas om att upp till 40 % av alla nybyggda system drabbas. Det är troligen en av de vanligaste anledningarna till att nybyggda hus inte klarar energikraven.

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

Hållbarhet eller grönmålning