• fredag , 20 december 2024


NDS från öster

GRÖNMÅLNING I NORRA DJURGÅRDSSTADEN?

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
NDS från öster

NDS från öster. Källa: Stockholms Stad

Norra Djurgårdsstaden har det sagts skall bli en stadsdel i världsklass och ett internationellt föredöme för hållbar stadsutveckling. Hammarby Sjöstad 2.0!

Nu blev ju inte HS1.0 den enorma framgång som det framhålls som från, främst, politiskt håll. Redan tidigare har ju bland annat Josefin Wangel, miljöforskare på KTH, kritiserat våra miljöstadsdelar, och hävdat att om alla byggde så skulle det gå åt helskotta med planeten.

Nu har Josefin intervjuats i en ny artikel i tidningen Ny Teknik. Denna gång är det Norra Djurgårdsstaden som avhandlats. Närmare bestämt Stockholms mål om att NDS skall vara fossilbränslefritt 2030.
I denna artikel säger hon om denna målsättning bland annat:
“Det är ett mål som Josefin Wangel, miljöforskare på KTH, är kritisk till, eftersom staden har valt att exkludera utsläpp från fossila bränslen under byggfasen, de boendes konsumtion och lång­väga resor.
– Det är bara några få delar som har tagits med, så det är falsk marknadsföring att säga att Norra Djurgårdsstaden ska vara fossilbränslefritt. Det kommer nära greenwashing och döljer det ­arbete som faktiskt görs.”

Frågan är; kan ett bygge vara hållbart över huvud taget?  Är det inte en Tulipanaros? Biltillverkare får ju inte längre säga att en bil är miljövänlig, inte ens om den är en Supermiljöbil.

Kanske om den totala miljöpåverkan blir mindre än för konventionella byggen?
Fast då har vi ju nästa bekymmer. Ju mer energieffektiva och resurssnåla husen blir i drift, desto större andel av miljöbelastningen kommer att ligga i själva byggfasen. Ofta kan också de “hållbara” husen kräva en större insats av naturresurser när de byggs. Dessutom kanske de tekniska installationerna får en kortare livslängd, så huset måste genomgå omfattande renoveringar tidigare än i vanliga hus.

Dessa renoveringar kan komma fortare än någon anar. Majoriteten av nybyggena klarar inte kraven på energiprestanda, och enligt EU-direktivet för byggnaders energiprestanda kommer det om några år att införas tvingande krav på maximalt tillåten energianvändning.
Dessa så kallade minimienergiprestanda (MEP) kommer att vara tvingande krav, och i vissa länder är konsekvenserna för överträdelser mot kraven så hårda att husen i princip beläggs med nyttjandeförbud. För att få bo kvar måste de således minska sin energianvändning!

Allt sammantaget kanske det är så att den större miljöskulden aldrig kan återbetalas under husets livslängd, allrahelst om de inte blir tillnärmelsevis så energisnåla som förespeglats, och då är det naturligtvis inte hållbart. Enligt någon som helst definition.

Är det någon som har varit med och gjort en livscykelanalys för något av husen i NDS  tar vi gärna del av den!

Pågående byggnation i NDS

Pågående byggnation i NDS. Källa: Stockholms Stad

 

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

Hållbarhet eller grönmålning