• lördag , 13 juli 2024
CEOS


Accoya-trä skapar en hållbar och miljövänlig skola

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Utomhusmiljöer för barn ska locka till lek och rörelse med tåliga ytor och material som känns sköna att klättra, krypa, sitta och känna på.

Boel Wiklund, landskapsarkitekt på Adwice i Göteborg, använder gärna trä vid utformningen av offentliga lekplatser, skolgårdar och förskolemiljöer.

– Trä är ett förnybart material med många fantastiska egenskaper. Det är enkelt att bygga med trä och konstruktionerna upplevs som varmare och mjukare än exempelvis betong. Nackdelen har traditionellt sett varit underhållsbehovet, men med Accoya öppnas helt nya möjligheter, säger Boel Wiklund.

Tre projekt i Göteborg med Accoya-trä

Under 2020 genomförde Boel Wiklund tre skol- och förskoleprojekt tillsammans med Göteborgs Stad, där Accoya har använts för att skapa trivsamma och funktionella utomhus-miljöer på Toleredsskolan, Nya Slottsbergsskolan och en förskola i Kvillebäcken.

– Kalkylerna talade sitt tydliga språk och det var aldrig någon tveksamhet från beställarnas sida. Allt blir ju så mycket dyrare när det ska rättas till i efterhand! Valet av Accoya har dessutom gjort det möjligt att använda trä på ett helt annat sätt än vad som annars varit möjligt, eftersom Accoya-träet klarar kontakten med både jord och vatten.

”Accoya framstår som ett självklart val i många sammanhang”

Självklart val

Boel kom i kontakt med Accoya inför ett projekt och gick metodiskt igenom för- och nackdelar med tallvirket som genomgått Accoyas unika acetyleringsprocess och andra tillgängliga alternativ. Hon hittade genast några avgörande egenskaper som hon tror kommer att förändra synen på trä i offentliga utomhusmiljöer på ett radikalt sätt under de kommande åren.

– Accoya är ett formstabilt och hållbart trä med mycket lång livslängd. Som landskapsarkitekt känns det väldigt stimulerande att kunna rita stora trädäck och gradänger i giftfritt virke och veta att de kommer att hålla i decennier.

Priset på Accoya-trä är högre än konventionellt virke från snabbväxande skogar. Men när investeringen kompletteras med en långsiktig budget för framtida underhåll och reparationer framstår Accoya som ett självklart val i många sammanhang.

     

Läs mer om Accoya® som ett naturligt och giftfritt material

#accoya #massivträ #finsnickeri #trall #dörrar #fönster #giftfri #hållbart #arkitekt #arkitektur #utomhusmiljö #inredningsarkitekt #inredningsdesign #offentligmiljö #projektplanering #trämaterial

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
CEOS