• tisdag , 6 december 2022


Takbolaget som gör resan mot solen

Takbolaget som gör resan mot solen

ANNONS

Annons

En stor förändring som hade sin grund i flera anledningar. Viljan att prova på något nytt, bidra till den gröna omställningen men framför allt för att hans takbolag skulle lära sig solenergi och kunna möta den enorma efterfrågan på solceller, gjorde att Nisse Jansson, efter över 30 år som renodlad takentreprenör, tog steget att bli en del av Soltechkoncernen. Här är berättelsen om Takrekond, takbolaget som gör resan mot solen. 

Samhället elektrifieras och vi går mot ett kraftigt växande elbehov. Fastighetsägare, markägare och privatpersoner står även med båda fötterna i den stora energiomställningen. Frågan är inte längre om solceller är ett alternativ, utan snarare när det finns möjlighet att installera dem och i vilken form.  

Det var något Nisse Jansson, vd på den traditionella takfirma Takrekond i Växjö och Kalmar, såg komma för drygt två år sedan. Som ensam ägare hade han gått i funderingarna på att börja med solceller ett tag, men det var framför allt när bolaget blev en del av Soltech Energy som resan mot solen på allvar tog fart. 

Sedan takbolaget förvärvades av Soltech har omsättningen nästan dubblats, från 16 miljoner till runt 30 miljoner. Och nästan hela ökningen är ett resultat av det nya affärsområdet: solenergi. 

– En kombination av höga elpriser, en ökad miljömedvetenhet hos våra kunder och att solceller skapar attraktiva fastigheter för framtidens behov, har skapat en rejäl efterfråga på solenergi. Det känns otroligt roligt att vi som i grunden är ett klassiskt takbolag nu kan installera gröna solcellslösningar som gör skillnad för både plånboken och miljön, säger Nisse Jansson, vd på Takrekond i Småland.

Framtidssäkrar bolaget med solens strålar
Solenergitrenden skapar förändrade krav på företag i traditionella branscher. Numera innehåller nästan varenda upphandling och anbud från kunderna även förfrågan om solceller eller energikonsultationer för smart styrning och optimering av energianvändningen. Detta leder till att takbolag som vill framtidssäkra den egna verksamheten också bör snegla på att införliva solenergikompetens i bolaget. Det var de tankarna Nisse hade för några år sedan och idag utför Takrekond sina egna solenergiinstallationer, ofta i kombination med sin kärnkompetens takentreprenad.  

– Implementeringen av solenergi har precis tagit fart på riktigt och det har förstås varit en startsträcka när ett klassiskt takföretag i byggbranschen utvecklas tillsammans med ett solteknikbolag. Men det har gått bättre än vad jag trodde och vi blir vassare dagligen. Jag ser ljust på framtiden, både för Takrekond och för koncernen i stort, avslutar Nisse Jansson. 

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

Soltech