Pelarsalen vinner Växjös nya Träbyggnadspris

Brf Pelarsalen. Foto: HSB.

Pelarsalen vinner Växjös nya Träbyggnadspris

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

För första gången delar Växjö kommun ut ett Träbyggnadspris. Priset går till byggherren HSB för deras träbyggnation Pelarsalen vid Välludden.

Växjö kommunen fick tidigt upp ögonen för att bygga i trä. Beläget i de småländska skogarna finns en rik tillgång till materialet. 2005 antogs en kommunal träbyggnadsstrategi med syfte att få fler att bygga i trä och skapa en modern trästad i det pågående stadsdelsprojektet Välle Broar. Och i år delar Växjö för första gången ut ett Träbyggnadspris som denna gång alltså gick till Pelarsalen.

– Pelarsalen är ett fantastiskt projekt som verkligen tillhör den moderna trästaden. Husen är väl anpassade till den omgivande bebyggelsen och smälter väl in i naturen, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M).

Läs mer: Globala mål blir lokal verklighet i Växjö

Fasader i limträpanel

Brf Pelarsalen är beläget på Skogsudden i Växjö och tillhör stadsdelen Välle Broar. Projektet, som började uppföras i januari 2017, består av tre punkthus med totalt 89 bostadsrätter. Byggherre är HSB och ansvarig arkitekt Tengbom.

– Det är fantastiskt roligt att våra trähus utsågs till vinnare. HSB Sydost är just i början av att projektera och bygga hus med träkonstruktioner- och fasader och är väldigt glada över att nå så långt på första försöket. Vi hoppas på att få delta i tävlingen under många år framöver, säger Kajsa Högelius, affärsområdeschef Nyproduktion på HSB Sydost.

“Vackert klassiskt enkelt formspråk med högresta gavelspetsar förskjutna i halvplan tilltalar betraktaren och ger bostadshusen en påtaglig karaktär. Projektet har använt förtillverkade planelement, byggt under tält och därmed skapat torr arbetsplats och goda arbetsförhållanden under hela byggnationen. Genom val av trä där det är rätt använt ges en kraftigt reducerad klimatpåverkan för hela byggnationen. Utvändigt har fasaderna limträpanel i tilltalande varma träkulörer. Bebyggelsen visar på väl lösta bostäder på liten yta med fint dagsljusinfall och stora inbjudande balkonger med synlig behaglig träkonstruktion. Pelarsalen visar förtjänstfullt en byggnation som definitivt tillhör den moderna trästaden i Växjö,” lyder juryns motivering.

Beslutet togs under tisdagens kommunstyrelse. Övriga nominerade till årets Träbyggnadspris var Strandsnäckan vid Växjösjön/Kampen och Vallen vid Växjösjön/Södra Bergundasjön. Prisutdelning sker den 25 oktober 2018 då även vinnaren av årets Byggnadspris avslöjas.

 

Foto: HSB

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.