• torsdag , 30 maj 2024


Dags att komma i gång med miljövarudeklarationer

Dags att komma i gång med miljövarudeklarationer

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Miljöpåverkan av byggmaterial är på väg att få större betydelse. Svenska myndigheter och organisationer börjar vid sin upphandling av produkter att ställa krav på att det ska finnas miljövarudeklaration så att de kan lätt jämföra produkters miljöpåverkan.

En Environmental Product Declaration (EPD) eller på svenska miljövarudeklaration ger möjlighet att lätt kommunicera produkternas miljöprestanda för potentiella kunder eller inköpare. EPD:er kan stärka konkurrenskraften och hjälpa ditt företag att nå nya marknader.

Vad är en miljövarudeklaration?

En miljövarudeklaration är ett verifierat och registrerat dokument som innehåller transparent och jämförbar information om produkters miljöprestanda. Informationen i ett EPD dokument baseras till största del på en livscykelanalys av produkten.

När man vill skapa en EPD det är bra att börja med utredning av produktspecifika regler (PCR) om de existerar för din produkttyp. De produktkategorireglerna tas fram i samråd med branschorganisationerna och gör att en EPD kan göras jämförbar med andra EPD:er inom samma produktgrupp, eftersom de kommer från samma kriterier (Boverket).

Hur kan vi på One Click LCA hjälpa till?

One Click LCA EPD experter hjälper dig gärna att komma igång med miljövarudeklarationer. Vi guidar dig genom hela EPD processen från datainsamling till publicering.

Att producera en miljövarudeklaration har hittills erfordrat experter och inneburit höga kostnader. Idag kan dock hela EPD processen, som tidigare brukade ta veckor eller månader, utföras på ett ögonblick med hjälp av One Click LCA EPD verktyg. Du kan välja att certifiera en produkt eller flera produkter och beräkna en tredjepartsverifierad miljövarudeklaration enligt ISO 14025, EN15804 och andra EPD standarder.

One Click LCA EPD verktyg har koppling till EPD-databaser med tredjepartsgranskade deklarationer som med jämna mellanrum uppdateras. Utöver mer än 8000 registrerade EPD:er att hämta direkt i programmet. Vi också erbjuder tillgång till Carbon Heroes Benchmark Program som möjliggör jämförelse mellan olika produkters miljöpåverkan.

Om du vill veta mer om One Click LCA EPD verktyg, besök vår hemsida www.oneclicklca.com och boka in en kostnadsfri demo.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
One Click LCA