• onsdag , 21 februari 2024


Nytt forskningsstipendium inom hållbart byggande

Nytt forskningsstipendium inom hållbart byggande

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Det nyinrättade forskningsstipendiet Hectors Hållbara Hus ska främja innovation. Under år 2022 delas 300 000 kronor ut till en metod eller produkt som främjar hållbart byggande.

Syftet med stipendiet är att stimulera nytänkande och hållbara innovationer som minskar byggnaders resursanvändning, ökar deras förmåga att stå emot yttre driftstörningar och vara autonoma.

– Vi söker stipendiater som vill vidareutveckla en metod eller produkt som bidrar till robusta, autonoma byggnader – byggnader som är mindre beroende av samhällets försörjning av tillförd värme, el, vatten, avlopp eller avfallshantering, säger Veronica Koutny Sochman, kanslichef för stiftelsen som delar ut priset.

Nomineringar mottas till den 1 juni. Vinnaren meddelas i september och utses av en jury med sju namnkunniga deltagare med lång erfarenhet av hållbart byggande. De nominerade förslagen utvärderas på hur unika och nytänkande de är, sitt hållbarhetsvärde, sin kvalitet samt hur skalbara och implementerbara de är. Lösningen kan vara ämnad både för enstaka fastigheter, en lokal gemenskap eller ett kvarter

– Vi hoppas att vi med detta stipendium kan inspirera och lyfta nya innovationer som kan vara med och lösa framtidens klimat-, miljö- och energiutmaningar och ser med spänning fram emot många intressanta nomineringar, fortsätter Veronica Koutny Sochman.

Stipendiet har inrättats av Clarence Marshal Hector (1935-2019). Clarence ägnade sitt yrkesliv under andra halva av 1900-talet åt att missionera för täta och väl isolerade byggnader. Han ansvarade för värmeisoleringsdelen i Planverkets byggregler och bidrog även under 1990-talet till utveckling av regelverket för byggnadstäthet och värmeisolering i de baltiska länderna.

Stiftelsen som delar ut stipendiet förvaltas av Swedisol, branschföreningen för mineralullsisolering.

Läs mer på www.hectorshallbarahus.se.

För mer information, kontakta:

Veronica Koutny Sochman

veronica.sochman@hectorshallbarahus.se

070-176 14 01

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]
[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

Hectors Hållbara Hus