ANNONS
“Ta vara på byggmaterialindustrins innovationskraft”

“Ta vara på byggmaterialindustrins innovationskraft”

annons
ANNONS

Med anledning av det stundande valet i september vill Hållbart Byggande ta tempen på vilka de viktigaste hållbarhetsfrågorna är för byggbranschen. Vi har bett några av byggbranschens större organisationer berätta om vad de vill att politikerna tar tag i.

Först ut är Byggmaterialindustrierna och branschorganisationens vd Anneli Kouthoofd.

Vilken är den viktigaste frågan inom hållbart byggande som Byggmaterialindustrierna vill se på den politiska agendan inför valet 2018?

“Flera punkter inom området hållbart byggande är av stor vikt inför valåret 2018; de är förresten lika viktiga alla dagar och veckor, varje år. Byggmaterialindustrin lyfter alltid att regleringar för produktion och produktutveckling måste ta hänsyn till tidsperspektivet, ses på lång sikt, och därmed möjliggöra omställningar inom industrin för innovation. Byggmaterialindustrierna är väl rustade inom såväl forskning som i tillverkningsprocesserna och utvecklingen för mer miljöanpassade produkter är en ren affärsmässig överlevnad. Företagen besitter en djup kunskap om sina produkter vilket inte alltid tas tillvara och min första uppmaning till våra politiker blir därför:

Tag vara på byggmaterialindustrins innovationskraft!

Fråga, diskutera och se alltid byggmaterialindustrin som en naturlig del i utvecklings- och informationsprocesser. Vi ska utgöra ett självklart kunskapsnav i beställargrupper, referensgrupper för till exempel offentlig upphandling och kravställningar för materialval. Det finns inga som kan materialen bättre och med djupare kunskap än tillverkande företag och de som dagligen arbetar med materialdisciplinerna. Med rätt kunskap kan nämnda grupperingar, med representanter från alla i bygg- och fastighetssektorn, utgöra grund för nytänkande och i utbytet utforma idéer till de redan innovationsrika utvecklarna inom industrin.

Inte sällan kan vi uppleva att man vill ”sätta press” på tillverkningsledet vad gäller materialkrav och utveckling. Det kan vara en god tanke men utan kompetens att utveckla de kraven vidare, går idéerna förlorade.

Vi anser vidare att dagens önskan och system för att underlätta för byggföretag att göra materialval inte gynnar innovation (man lägger ner stora pengar på varumärkesregistreringar). Vi missar målet och den långsiktiga vitsen med innehållsdeklarationer och hållbart materialval nämligen spårbarhet och funktion. Så nästa viktiga upprop blir då:

Ställ krav på spårbarhet och innehållskriterier med vetenskaplig grund!

Sverige har ett väl utvecklat system för produktinformation och systemet med byggvarudeklarationer är väl använt samt överenskommet av hela branschen. En branschstandard med över 27 års användning. Systemet eBVD och dagens format eBVD 1.0 ger spårbarhet och tillförlitlighet över tid i digital form. Systemet blir allt mer intressant i Europa och utvecklas med tiden. Skilj på systemen som ska leda till spårbarhet och de system som hjälper beställare att välja bland materialen, de har inte alltid spårbarhet eller rätt effekt för materialets funktion i fokus.”

Anneli Kouthoofd, vd Byggmaterialindustrierna

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.