Stor tidsvinst när byggdokumentation digitaliseras

Stor tidsvinst när byggdokumentation digitaliseras

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Felhantering är den största tidsvinsten när byggdokumentation och kommunikation digitaliseras. Över hälften av företagen uppger att de sparar upp till sju timmar i veckan på detta och att arbetet underlättats under pandemin, visar en ny undersökning från Planradar.

Undersökningen omfattade över 3000 användare av det österrikiska företagets molntjänst i bygg- och fastighetsindustrin, inklusive underleverantörer. Undersökningen, som heter Annual Insight Study, tillfrågade anställa vid europeiska bygg-och fastighetsföretag om deras arbetsvanor. 39 % var byggföretag, 31 % arkitekt- och ingenjörsfirmor, 7 % utvecklare och investerare samt 4 % fastighetsskötare och facility managers.

Underlättar under pandemin

58 procent av företagen hade gått direkt från att använda papper och penna, e-mail och kalkylark, till att använda mobiltjänsten. Den vanligaste aktiviteten PlanRadars användare startade med var felhantering, varefter detta utvidgades till projektdokumentation, platsbesiktning och dokumenthantering. Av de svarande angav 87 procent att det digitala arbetssättet gjorde att de sparade tid på felhantering. Här fanns också de största tidsvinsterna, 51 procent av företagen uppgav att de sparade in minst fyra timmar i veckan. 79 procent uppgav att de behövde lägga mindre tid på att skapa och följa upp arbetsuppgifter i projekten, och 77 procent svarade att tidsbesparingen gällde platsbesök.

– Underleverantörer är ofta de som är mest avvisande när det gäller att börja använda ny teknik. Vår undersökning visar dock att den absoluta majoriteten, hela 88 %, tyckte att det gick lätt att börja arbeta med ett digitalt verktyg. Detta är viktigt då bygg- och fastighetsprojekt är mycket beroende av underleverantörer, säger Richard Nordqvist, Sales Consultant Nordics Planradar.

Över 50 procent av de undersökta företagen har upplevt att digital dokumentation och kommunikation underlättat deras arbete under Covid-19-pandemin. 37 % av underleverantörerna och 36 % av byggföretagen anger att de kunnat minska sina fysiska kontakter. Av investerarna uppger 33 % att arbetssättet gjort det enklare att arbeta hemifrån.

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.