Södra investerar i anläggning för korslimmat trä

Södra investerar i anläggning för korslimmat trä

ANNONS

Annons

Södra satsar på ökad vidareförädling inom affärsområdet Södra Wood. Södras styrelse har beslutat att investera i en ny produktionsanläggning för korslimmat trä.

Anläggningen har en produktionskapacitet på cirka 100 000 m3 vid biokombinatet i Värö  där Södra sedan tidigare har den första anläggningen för KL-trä samlokaliserat med Södras massabruk och sågverk.

– I och med att vi får två produktionslinjer får vi både leveranstrygghet och flexibilitet gentemot våra kunder. Över tid kommer Södras totala tillverkning av korslimmat trä att vara cirka 140 000 kubikmeter per år, vilket motsvarar 5 000 lägenheter. Vi skapar nu möjligheten att göra ett klimatval på bostadsmarknaden, säger Jörgen Hermansson, chef för Södra Building Systems.

Södras styrelse har även fattat ett investeringsbeslut för Trivselhus om en ny volymhusfabrik i Landsbro, med hög grad av automatisering, robotisering och digitalisering i tillverkningen.

– Målsättningen är att bli en av de absolut bästa volymfabrikerna i Sverige. Genom att koncentrera verksamheten samlar vi också lager och logistik på en plats. Det förbättrar vår effektivitet och därigenom stärks vår konkurrenskraft, säger Peter Karlsson, styrelseordförande i Trivselhus.

Trivselhus har i dag två fabriker för planelementstillverkning, i Korsberga och Landsbro. Med investeringen i Landsbro kommer Trivselhus att få en kapacitet om cirka 1 000 enheter på årsbasis.

– Investeringen gör att vi får en unik position på marknaden. Vi kommer att skapa intressanta volymprodukter för husmodeller och lägenhetslösningar med kloka och funktionella planlösningar, säger Mikael Olsson VD på Trivselhus.

Landsbrofabriken kommer erbjuda de tre produktslagen planelement, volymlägenheter samt volymhus.

Foto: 3D Vision

 

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.