Skanska Fastigheter presenterar Sthlm 02 Studion

Skanska Fastigheter presenterar Sthlm 02 Studion

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Skanska Fastigheters eleganta och lekfulla lillasyster till skyskrapan Sthlm 01 i Hammarby Sjöstad visades idag för media. Deltog gjorde ansvarig arkitektbyrå Varg Arkitekter, Sofie Hjort, projektchef Skanska Fastigheter samt den omtalade designbyrån Contem som står bakom inredningskoncept och möbler till den offentliga ytan i gatuplan.

Sthlm 02 Studion är en del av Skanskas omfattande satsning Sthlm New Creative Business Spaces bestående av sju kontorsbyggnader i Hammarby Sjöstad. Byggnaden ligger längs Hammarby Allé, i nära anslutning till Sthlm 01, och har en total yta om 7450 kvm fördelat över sju våningsplan. Kontorslokaler finns i olika storlekar från 475 kvm till hela våningsplan. Inflyttning sker i början av 2024.

Återbruk och hög arkitektonisk nivå

– Sthlm 02 Studion är vår kommentar och lösning för framtidens urbana kontor. Det är varmt, mjukt och elegant i en hög arkitektonisk nivå. Här växer design och hållbarhet ihop till en vacker och funktionell arbetsmiljö, berättar Sofie Hjort, projektchef för Sthlm 02 Studion hos Skanska Fastigheter.

Contem, bestående av Cristian Lind och Jack Dalla-Santa, har fått fria händer att gestalta det 250 kvm stora publika utrymmet med café i bottenvåningen. Då duon arbetar med återvunna material stod det snabbt klart att det var i alm som inredningen skulle byggas.

– Almsjukan utrotar just nu hela det svenska beståendet och det går fort, bara i år (2023) tar man ner 600 almar i Stockholm. Almen är ett av våra vackraste träslag och funkar utmärkt till inredning och möbler, något vi vill påvisa med det här projektet, berättar Cristian Lind, Contem.

Annons

Ett mindre klimatavtryck

Huset och den övriga inredningen är ritat av Varg Arkitekter och byggnaden är pre-certifierad med LEED Platinum. Fasaderna är av prefabricerade betongelement där man jobbat mycket med pigmenteringen samt att inordna elementens övergångar i gestaltningen. Högst upp finns en magnifik takterrass med utsikt över det gamla kajområdet.

– Vår vision har varit att skapa ett robust och samtidigt elegant hus som sprudlar av liv och rörelse. Med Sthlm 02 Studion, och så småningom Ateljén, blir den här delen av Hammarby Allé hel med byggnader som flankerar båda sidorna av gatan, berättar ansvarig arkitekt Ylva K Rosvall, Varg Arkitekter.

Skanska Fastigheters mål är att sänka CO2-utsläppen med 10 procent per år i sina byggprojekt. I Sthlm 02 Studion har man kommit ner till över 11 procent i reducering av klimatavtrycket. Projektet har utvecklat en egen process där man har kunnat mäta CO2-reducering per investerad krona. Åtgärderna innefattar klimatreducerad betong, återanvändning av markmassor från andra projekt, reducering av transporter samt även ett gediget jobb med att prova och utmana användandet av olika material i byggprocessen, som exempelvis pappreglar i innerväggar och undertaksplattor från återvunnen isolering.

Intresset stort

Skanska Fastigheter har även, i samarbete med leverantören, samlat ihop all överbliven isolering och spill från undertaksplattor och skickat tillbaka överflödet direkt till fabriken utan mellanhänder. Sthlm 02 Studion har även en, för Skanska Fastigheter, ny och flexibel belysningslösning som ökar hållbarheten och flexibiliteten i användandet över tid. Intresset för Sthlm 02 Studion är stort och redan nu, innan inflytt till våren, är 30 procent uthyrt. Även grannen, Sthlm 04 med sina 12 000 kvm uthyrbar area, är snart fullt uthyrd (endast 1 039 kvm kvarstår).

I en säregen atmosfär som kännetecknas av en före detta industrihamn växer Skanska Sthlm New Creative Business Spaces fram. Här skapas en välkomnande, attraktiv plats för innovativa företag söder om bron över Hammarby kanal där Skanska tidigare har byggt cirka 400 bostäder, kajer, gator och ett bussgarage. Området kommer att utgöra arbetsplats för mer än 8 000 personer när det är färdigställt.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.