• onsdag , 24 april 2024


ROCKWOOL återvinner isolering från Skaraborgs sjukhus

ROCKWOOL återvinner isolering från Skaraborgs sjukhus

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
[vc_row][vc_column][vc_column_text]18 000 kvadratmeter takisolering från ROCKWOOL installeras just nu på de nya delarna av Skaraborgs sjukhus i Skövde. För att minska mängden avfall till deponi återvinner projektet allt spill från ROCKWOOL stenull.

– Återvunnet material är en självklar och viktig del i vår produktion. Det material som samlas in kan bli till nästan vilka nya ROCKWOOL produkter som helst, vilket enligt oss är en av de stora fördelarna, säger Jonas Zacharoff, VD på ROCKWOOL AB.

Sparar tid

Skaraborgs Sjukhus i Skövde genomgår den största tillbyggnaden som gjorts sedan sjukhuset byggdes i slutet av 60-talet. Tillbyggnaden omfattar två separata fastigheter som binds samman på mitten i det som kommer att bli den nya akutentrén.

– Det här är ett mycket stort projekt. Därför känns det oerhört positivt att det spill som uppkommer från takisoleringen kan återvinnas istället för att gå till deponi, säger Mikael Blomquist, delägare i familjeföretaget MB-Tak i Skövde.

Produkterna som används är TOPROCK CTF System från ROCKWOOL.

– Vi har jobbat med de här produkterna förut och det fungerar jättebra. Installationen går smidigt vilket sparar värdefull tid i projektet, kommenterar Mikael Blomquist.

Effektiva processer

TOPROCK CTF System är framställda av brandsäker fukt- och vattenavvisande ROCKWOOL stenull. Produkterna levereras sampaketerade på miljöpall som är emballerad i återvinningsbar plastfolie. Lamellerna är tillskurna för att direkt skapa fall på taket.

Redan tidigt i projektet diskuterades återvinning. Tillsammans med återvinningsföretaget Stena Recycling och det lokala logistikföretaget XR Logistik återvinns allt spill från takisoleringen. Materialet från ROCKWOOL samlas in för att sorteras och kontrolleras.

– Vi har hittat effektiva processer ute på bygget och det fungerar riktigt bra, kommenterar Mikael Blomquist.

Hög spårningsgrad

När en lastbil kan fyllas skickas materialet till ROCKWOOL fabriker för att gå in i den vanliga produktionen igen. ROCKWOOL lägger stor vikt vid att erbjuda hög spårningsgrad vid återvinningsprojekt. Stenullsproducenten säkerställer att resultaten dokumenteras noga för att kunna användas som data vid projektens miljöbedömningar.

Jonas hoppas att ännu fler byggaktörer tar återvinning på allvar.

– Vi vet att 31% av allt avfall i Sverige kommer från byggindustrin. Det kräver att vi som verkar inom branschen tar fram lösningar som fungerar i praktiken, menar han.

De olika byggprojekten vid Skaraborgs Sjukhus beräknas stå klara år 2023.

 

Läs mer på Rockwool.se[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]
[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Rockwool