I takt med att träbyggandet växer blir frågan om träråvarans ursprung allt viktigare. Med en obruten kedja av certifierade aktörer – från skog till färdigbyggda hus – kan byggföretag visa att varje byggkomponent i trä är en del av ett större hållbart sammanhang.
Foto: Atrium Ljungberg
I dagens byggprojekt är trovärdighet, dokumentation och spårbarhet avgörande faktorer. Allt fler aktörer – från beställare till investerare – efterfrågar verifierbara bevis på att materialen lever upp till högt ställda miljömässiga och etiska krav. Det är här certifieringssystem som PEFC spelar en avgörande roll.
En röd tråd – från skogen till framtiden
Med PEFC:s spårbarhetscertifiering kan varje träprodukt följas från den certifierade skogen till det färdiga bygget. Systemet bygger på en obruten certifieringskedja där varje led – från skogsägare och sågverk till förädlare och byggmaterialleverantörer – måste vara certifierat. Bryts kedjan, förlorar virket sin certifierade status. Det är denna konsekventa logik som gör systemet så kraftfullt och trovärdigt.
I Sickla, söder om Stockholm, växer Stockholm Wood City fram – världens största stadsdel byggd helt i trä. Det är ett projekt som inte bara signalerar framtidstro, utan konkret visar vad som är möjligt när byggbranschen tar hållbarhet på allvar. Här arbetar man enbart med leverantörer som främjar ett skogsbruk och följer erkända certifieringar som exempelvis PEFC. En av byggföretagen som är med och utvecklar den nya stadsdelen är TL Bygg, som i nära samarbete med PEFC-certifierade leverantörer som Setra Group möjliggör en obruten kedja av hållbarhet. I delprojekt som Campus Sickla och Brf Kulturarvet levererar Setra både KL-trä och limträ – ett konkret exempel på hur samverkan mellan byggaktörer och certifierade råvaruproducenter skapar långsiktig trovärdighet.
” – Campus Sickla är ett bra exempel på hur vi kan kombinera hållbarhet och hög kvalitet i ett projekt som gynnar både dagens och framtidens generationer. Vi ser fram emot att fortsätta bidra till utvecklingen av Stockholm Wood City och den hållbara utvecklingen av Sickla, säger Sara Colletti, affärschef på TL Bygg.

Campus Sickla, en ny gymnasieskola i hjärtat av Stockholm Wood City, byggs i trä med fokus på miljö, arkitektur och hälsa – ett konkret exempel på hur hållbar stadsutveckling förverkligas i praktiken. Foto: Atrium Ljungberg / Liljewall Arkitekter
En nyckel till märkningar och konkurrenskraft
Att arbeta med PEFC:s spårbarhetscertifiering gör det enklare för byggföretag att uppfylla kraven i byggmärkningar som BREEAM och Svanen. Dessa system kräver att allt trä i projektet är certifierat enligt PEFC eller FSC – utan sådan dokumentation är dessa byggmärkningar inte möjliga.
För entreprenören innebär det att rätt underlag – som certifikat och spårbarhetsdokumentation – finns på plats från start. Det sparar tid och minskar risken för misstag. Men det handlar om mer än bara administration.
Spårbarheten är också ett löfte – till investerare, hyresgäster och samhället – om att man bygger med ansvar. Genom att kunna redovisa ursprunget visar man att varje träkomponent är en del av något större: ett hållbart kretslopp där skogen sköts med omtanke om klimat, biologisk mångfald och schyssta arbetsvillkor.
En investering i framtidens byggande
Att välja PEFC-certifierat virke är inte bara ett sätt att möta krav – det är ett aktivt val för att bygga långsiktiga relationer och visa ansvar. I takt med att träbyggandet växer blir tydlighet i leveranskedjan en konkurrensfördel. Spårbarheten visar att man har kontroll, och det ger trygghet både i upphandlingar och på byggarbetsplatsen.
” – I takt med samhällets gröna omställning växer träbyggandet. Setra vill driva utvecklingen framåt i branschen genom att satsa på standardiserade lösningar som förenklar kundernas vardag, säger Hans Messing, fabrikschef för KL-trä och limträ på Setra Group.
PEFC-certifiering ger byggbranschen det verktyg som krävs för att omsätta hållbarhetsambitioner i konkret handling. När varje steg – från skog till bygge – är förankrat i ett hållbart ansvar, då vet vi att vi bygger på rätt sätt.