• söndag , 19 augusti 2018

Paxymer – Rekommenderas i Byggvarubedömningen och får grön pil

Paxymer är det första flamskyddsmedlet som har grön pil och bedöms som ”Rekommenderas” bland över 11000 varor avsedda för byggindustrin som bedömts av Byggvarubedömningen (BVB).

BVB är ett gemensamt system för miljöbedömning av byggvaror. En vara kan få bedömningen: Rekommenderas, Accepteras eller Undviks. Några av de företag som står bakom systemet är Skanska, Peab, Vasakronan, Svenska Bostäder, White arkitekter, HSB med flera och syftet är att avgifta byggandet (läs mer nedan i relaterat material).

Två av Paxymers halogenfria flamskyddskvaliteter  i 700-serien har hittills granskats och blivit bedömda. Paxymer – det gröna flamskyddsmedlet – har fått grön pil och bedömningen ”Rekommenderas”.

Det innebär att en produkt som är flamskyddad och innehåller Paxymer kommer att kunna bli klassad som ”Rekommenderas” enligt BVB. Paxymers 700-serie är väl testad i rör och formsprutade el-detaljer med Polypropen- och Polyetenplast som bas.

Paxymer Rekommenderas i Byggvarubedömningen

Byggvarubedömningen (BVB) är ett gemensamt system för miljöbedömning av byggvaror. En vara kan få bedömningen: Rekommenderas, Accepteras eller Undviks. Några av de företag som står bakom systemet är Skanska, Peab, Vasakronan, Svenska Bostäder, White arkitekter, HSB med flera och syftet är att avgifta byggandet. Alla samarbetar såväl fastighetsägare, byggherrar, entreprenörer som konsulter. BVB samarbetar också med BASTA, ByggfaktaDocu och Miljömanualen.

BVB är ett bedömningssystem för att proaktivt och systematiskt utvärdera en produkts innehåll och även aspekter som tillverkning, användande och återvinning.

Mia Torpe, miljöchef HSB säger i en intervju med BVB ” […]hormonstörande ämnen eller bromerade flamskyddsmedel. Vem vill ha dom i närheten av sina barn? […] Vi vet att en dag kommer lagstiftningen ikapp. Så var det med asbesten och freonet. Den gången kostade det byggbranschen oerhörda resurser att sanera våra byggnader.”

Paxymers BVB ID är 52168 och 52169. Produkterna klassas under BK04 – 01799, då flamskydd inte har någon egen klass.

För mer information om bedömningen finns kriteriedokumentet på www.byggvarubedomningen.se och information om hur man hanterar hormonstörande ämnen i bedömningen.

www.paxymer.se

Paxymer
Assign a menu in the Left Menu options.
Assign a menu in the Right Menu options.