ANNONS
Nytt samarbete stärker träforskningen

Nytt samarbete stärker träforskningen

annons
ANNONS

Luleå tekniska universitet, Skogsindustrierna och Svenskt Trä startar ett nytt samarbete inom forskning, innovation och utbildning. Samarbetet ska leda till satsningar som säkerställer kompetensförsörjning och stödjer övergången till en biobaserad ekonomi.

– Skogs- och träindustrierna har en nyckelroll för det hållbara samhället och vi är mycket glada över att branschen ser Luleå tekniska universitet som en viktig samarbetspartner. Vi ser fram emot att konkretisera forskningssatsningar, utveckla våra utbildningar inom området och ta vårt ansvar för kompetensutveckling och det livslånga lärandet, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Bland annat ska trämekaniska utbildningen och forskningen vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå utvecklas. En ny modell för det livslånga lärandet, där anställda inom skogs- och träindustrierna kan kombinera arbete och kompetensutveckling, ska också tas fram.

Internationell rekrytering

De tre parterna ska även samfinansiera en professur inom området röntgenskanning, träfysik och digitalisering.

– Professuren är ett stort steg i utvecklingen av framtidens träindustri, där vi redan innan stocken sågas bestämmer vilka färdiga produkter virket ska användas till, säger Björn Källander, forskningschef vid Svenskt Trä.

Därtill undersöks möjligheten att bidra med ett antal stipendier för att underlätta rekryteringar av toppstudenter från Europa och tredje land.

– Satsningen innebär en unik möjlighet till samarbete mellan universitetet, branschorganisationerna och industrin som både stärker den akademiska verksamheten och förbättrar industrins möjligheter att rekrytera personal med hög kompetens, säger Mathias Fridholm, Svenskt Träs affärsområdeschef.

Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå, Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor för Luleå tekniska universitet, Carina Håkansson, vd Skogsindustrierna, och Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå. Foto: Patrick Degerman

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.