Ny lösning för att kombinera fjärrvärme med bergvärme

Ny lösning för att kombinera fjärrvärme med bergvärme

I pilotprojektet Smart Heat lagras överskottsvärme i hål som borras för bergvärme. Värme som sedan kan användas under den kalla årstiden.

Genom att kombinera fjärrvärme och bergvärme i en ny  lösning ska bostadsrättsföreningen Backadalen på Hisingen i Göteborg optimera sin värmeförbrukning och sänka sina värmekostnader. Lösningen har utvecklats tillsammans med Göteborg Energi och Energiförbättring Väst AB.

Borrningen påbörjas i oktober och installationen beräknas vara klar i början av 2019. Projektet kommer sammanlagt att innebära 3,3 mil borrhål och 2,2 megawatt effekt från 25 stycken bergvärmepumpar.

Med sina 971 lägenheter är Backadalen en av Sveriges största bostadsrättsföreningar. Totalkostnaden för energilösningen ligger på 48,5 miljoner kronor.
– Det är ett mycket spännande och omfattande projekt som innebär en stor investering för föreningen. Men vi har en god ekonomi och betalar huvuddelen med egna medel. Med de besparingar vi gör kommer investeringen att börja betala av sig redan första året, säger Rolf Augustsson, ordförande i Brf Backadalen, i ett pressmeddelande.

 

 

 

Annons

Relaterade artiklar

Leave A Comment