• onsdag , 21 maj 2025


Brandskyddat trä banar väg för säker och snygg träarkitektur

Brandskyddat trä banar väg för säker och snygg träarkitektur

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Att bygga med trä är populärt av både design- och klimatskäl. Samtidigt har kraven på brandsäkerhet länge gjort det komplicerat för arkitekter att använda trä i större skala. Nu har Moelven Wood Projekt tagit ett stort steg framåt – med ett nytt typgodkännande för brandskyddade träfasader som kombinerar funktion med stil och säkerhet.

Bilden längst upp: Fyrtornet, fotograf Devis Bionaz

Efter flera års arbete med utveckling, tester och dokumentation har Moelven Wood Projekt tagit fram ett typgodkännande för brandskyddade träfasader för flerbostadshus som klarar dagens hårt ställda krav på brandskydd.

– Det handlar om flera delar som är viktiga – prestanda och brandsäkerhet, hållbarhet och miljö samt estetik. Allt behöver hänga ihop för att det ska bli en riktigt bra helhet, säger Henrik Rosenhall.

Han är kategorichef vid Moelven Wood Projekt, som består av tolv personer som jobbar med bland annat utveckling och dokumentation av brandsäkrade träprodukter. Teamet arbetar i nära dialog med arkitekter, entreprenadbolag och andra inom byggsektorn.

Det nya typgodkännandet, som blev klart i början av året, omfattar specifika systemlösningar för brandsäkra träfasader i flerbostadshus – något som tidigare varit tekniskt och regelmässigt svårt att uppnå.

– Vi har brandtestat på ett sätt som de flesta inte gör i branschen. Vi har byggt upp hela lösningar tillsammans med isolerföretag och andra för att testa worst case-scenarier, fortsätter Henrik Rosenhall.

Ovan: Habitat 7, fotograf Markus Esselmark

Kombinationen av brandskyddsimpregnerat och pigmenterat trä gör det nu möjligt att arbeta fritt med form, färg och uttryck – utan att tumma på säkerheten.

– Projektet tar alltid avstamp i branddelen – det absolut viktigaste för oss är att det är funktionellt när det kommer till brand, förklarar Krister Harnesk, affärsområdeschef vid Moelven Wood Projekt.

De nya träfasadlösningarna kommer att underlätta för arkitekter, brandkonsulter och entreprenörer att både projektera och bygga rätt, bedömer Titti Berglund, arkitektrådgivare på Moelven Wood Projekt.

– Vår främsta ambition är att arkitekten ska känna sig trygg. Med typgodkännandet på plats kan man fokusera på gestaltningen – medan funktion och säkerhet redan är på plats. Vi ser en växande vilja att använda trä i storskaliga projekt, och nu finns också förutsättningarna för det. Det gör att arkitekten kan ta ut svängarna på riktigt, säger Titti Berglund.

Ovan: Notuddsparken 2, fotograf Anna Kristinsdóttir

Många av de typgodkända lösningarna baseras på värmebehandlat trä – ett material som är känt för sin formstabilitet och som möjliggör en mängd olika arkitektoniska uttryck, från släta ytor till dekorativa raster.

Den underliggande dokumentationen har redan kommit till användning i ett antal uppmärksammade och pigmenterade byggnadsverk runt landet, såsom det svarta Habitat 7 i Göteborg, Fyrtornet i Malmö med stora röda träytor och Notuddsparken i Västerås i olika gröna nyanser.

Intresset är stort för att bygga med träfasad, och nu har det blivit väsentligt lättare. Det här är något som många väntat på, säger Titti Berglund.

   

Ovan från vänster: Henrik Rosenhall, Krister Harnesk, Titti Berglund

Läs mer om Moelven Wood Projekt här:

FAKTARUTA: Typgodkännande

  • Ett typgodkännande verifierar byggprodukters överensstämmelse med krav enligt svenska byggregler. Till exempel kan det handla om att en brandsäker träfasad uppfyller specifika krav på funktion och säkerhet.
  • Typgodkännande är en form av produktcertifiering och får endast utfärdas av tredjeparts certifieringsorgan som ackrediterats för uppgiften.
  • För att erhålla ett typgodkännande för brandskyddad träfasad krävs omfattande underlagsdokumentation, inklusive detaljerad information om produktens sammansättning och egenskaper, resultat från brandtester enligt standardiserade metoder, beskrivning och kontroll av tillverkningsprocessen samt specifikation av i vilka sammanhang som produkten är avsedd att användas.

 

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]
[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Moelven Wood