Linköpingsbaserade Bygghubben går till final i Bixia Klimathjälte 2024. Bygghubben förenklar återanvändningen av byggmaterial, vilket bidrar till en mer cirkulär byggindustri i Östergötland. Nu har de chans att vinna Bixias klimatstipendium på 250 000 kronor.
Intresset har varit rekordstort för elbolaget Bixias klimatstipendium Bixia Klimathjälte, som lyfter hållbara initiativ som gör skillnad för klimatet. Över 604 nomineringar har kommit in, vilket nästan är en fördubbling jämfört med fjolårets drygt 350 förslag. Bland de fem finalisterna återfinns Linköpingsbaserade Bygghubben, som har en butik i Linköping samt har onlineverksamhet, där företag och privatpersoner kan köpa överblivet byggmaterial.
Samarbete i regionen
– Det finns ett stort intresse för hållbar utveckling inom Östergötland. Därför är det roligt att se att Bygghubben, som bygger på ett samarbete mellan många olika aktörer i regionen, går vidare till final i Bixia Klimathjälte. Bygghubben gör en viktig insats för klimatet samtidigt som de inspirerar andra att göra insatser. Det gör initiativet till en värdig finalist, säger Fredrik Bäckman, projektledare på Bixia.
Första fröet till Bygghubben sattes år 2022 när Energikontoret, som är en del av region Östergötland, fick EU-pengar för att se om det fanns förutsättningar att skapa återbruksmarknad i Östergötland.
Ett antal företag inom byggbranschen i regionen träffades och diskuterade hur ett sådant initiativ skulle kunna organiseras. Resultatet blev Bygghubben, en mötesplats för dem som vill bli av med material som blivit över på byggen eller tagits bort vid till exempel renoveringar och dem som vill köpa återbrukat material.
Säljer det som annars skulle slängts
– Genom att sälja saker, som annars hade kastats, i vår butik och online kan vi spara naturresurser och minska klimatpåverkan. Bygghubben bygger på ett stort lokalt engagemang och ger oss en mer hållbar och resurseffektiv byggbransch i Östergötland, säger Anna Fredriksson, som är platschef på Bygghubben.
Bakom Bygghubben, som startade i november i fjol står de fyra byggfirmorna Åhlin & Ekeroth Byggnads AB, Teknikbyggarna, BC Bygg och Wilzéns bygg, samt RP Kontorsmöbler och Haga R.O.T, som jobbar med rivning, demontering och sanering. Bygghubben har dessutom ytterligare 11 partners i Östergötland, som stöttar Bygghubben på olika sätt.
Övriga finalister i Bixia Klimathjälte 2024 är Plockhugget (Gamleby), Salt Tech och CleanSea (Örebro) samt Re:Play (Växjö).
Motivering Bygghubben
Bygghubben har tagit initiativet till att skapa en plattform som förenklar återanvändningen av byggmaterial, vilket bidrar till en mer cirkulär byggindustri. Genom att matcha överblivet material från byggprojekt med nya användningsområden, hjälper de till att minska avfall och sparar på naturresurser, samtidigt som de minskar klimatpåverkan.
Deras insatser bidrar till att göra byggbranschen mer hållbar och resurseffektiv, vilket är avgörande för framtidens klimatarbete. Detta gör dem till en värdig finalist för Bixia Klimathjälte 2024.
Fakta Bixia Klimathjälte
År 2008 instiftade Bixia en Miljöfond som stöttar konkreta projekt för att öka den närproducerade förnybara elen. 250 000 kronor från miljöfonden används till stipendiet Bixia Klimathjälte. Målet är att lyfta ett klimatinitiativ som gör skillnad för klimatet och inspirera fler att göra en insats för klimatet. oktober utses en av de fem finalisterna till vinnare av stipendiet.