Kvarteret Neptun utsedd till Framtidens fastighet

Kvarteret Neptun utsedd till Framtidens fastighet

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

På Fastighetsmässan delades priset ”Sveriges smartaste fastighet” ut för tredje gången. Priset gick denna gång till kvarteret Neptun som byggts av Sveafastigheter Bostad.

Priset delas ut till en fastighet som ur alla perspektiv har byggts med en stark framtidsvision. Fastigheten ska vara hållbar, energieffektiv, har nytänkande teknik och skapar en användarvänlighet för människorna som vistas i fastigheten.

Närproducerad el från taket

Sveafastigheter Bostad, som byggt Neptun, vinner ”Framtidens fastighet”, bland annat för sina satsningar på sammansatt ny teknik som skapar energieffektiva byggnader. Kvarteret Neptun ligger i Västerås och innehåller 121 hyreslägenheter. Huset är utrustat med 1282 kvm högeffektiva solceller med 20 % verkningsgrad samt bergvärmepump i kombination med golvvärme och återvinningsaggregat. Ett internt elnät gör att hyresgästerna får närproducerad el från hustaket. Det har även installerats ett system där varmvattenledningarna är tomma när de inte används, 99 % av tiden. Vattnet i källarens varmvattentank fyller rören till varje enskild kran när den öppnas och minskar energiförlusterna i varmvattencirkulationen.

Byggherre är Sveafastigheter Bostad, byggentreprenör är H2 Entreprenad, konstruktör är Stiba och arkitekt är Alessandro Ripellino Arkitekter.

Annons

– Vi älskar utmaningar! När vi lovade Västerås Stad Plusenergi och Miljöbyggnad Guld så tog vi oss an en rejäl utmaning. Nu har vi lyckats och Neptunprojektet visar vägen för en framtid med inte bara täta och välisolerade hus utan även hus fyllda med bra och lönsam teknik. Vi tänker hålla oss kvar i täten och fortsätta utveckla för framtiden. Långsiktigt, hållbart och med hög arkitektonisk kvalitet, kommenterar Svante Jernberg, vd Sveafastigheter Bostad.

Anna Kinberg Batra, före detta partiledare för Moderaterna, delade ut priset ut under en prisceremoni under Fastighetsmässan i Kista.

Foto: Peter Rutherhagen

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.