• onsdag , 7 juni 2023


Ta hissen till framtidens fastigheter

Ta hissen till framtidens fastigheter

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

I takt med den ökade digitaliseringen av samhället öppnas även nya möjligheter att skapa smartare fastigheter, och i dessa blir hissen en knutpunkt som kopplar ihop fastighetens olika system och underlättar för användarna.

KONE har i över hundra år varit kända för att tillverka hissar och rulltrappor, men faktum är att KONEs lösningar för personflöden sträcker sig mycket längre än så. Digitalisering i kombination med KONEs passion för att förbättra personflöden har lett till att företaget i dag tar fram lösningar för smarta hus som ger användarna en bekvämare vardag.

– Tack vare digitala lösningar kan flöden av människor och gods i en fastighet planeras och optimeras så att det inte uppstår flaskhalsar och väntetider. Med vår digitala plattform kan fastigheten även framtidssäkras så att nya, idag inte ens påtänkta, appar kan möta framtidens behov av tjänster i en fastighet, förklarar Daniel Nyman, affärsområdeschef för Modernisering på KONE.

 

Daniel Nyman

Hållbara fastigheter

Enligt Daniel Nyman finns flera perspektiv på hållbar fastighetsutveckling – alltifrån att skapa mer flexibla fastigheter som kan användas för olika ändamål, till frågor om energiförbrukning och materialval.

– Det handlar om ett mer effektivt energiutnyttjande och där kommer de digitala lösningarna spela en stor roll. I vårt nya hisskoncept KONE DX kan vi koppla ihop olika fastighetssystem, såsom ventilation och belysning, med hissens digitala plattform. Rent praktiskt kan det handla om att hissen noterar att en viss person går in i hissen och om den personen kommer först till kontoret på morgonen så går ventilationen igång och belysningen tänds när personen kommer in i byggnaden. På det viset behöver ventilationen inte gå på full effekt när kontoret står tomt.

– Med hjälp av design och smarta materialval kan vi skapa en hållbar och hygienisk interiör i hisskorgen som nu är enkel att rengöra, underhålla och få att se bra ut under hissens hela livslängd, och minskar behovet av kemikalier.

Förbereder fastigheterna för framtiden

De nya hissarna med inbyggd uppkoppling har nyligen lanserats och på sikt kommer det naturligtvis finnas en mängd nya lösningar och tjänster att koppla till hissarna, möjligheter som vi i dag inte ens kan föreställa oss.

– Det är därför vi har utvecklat KONEs öppna digitala plattform som bygger på säkra API:er, (Application Programming Interface), som integrerar olika system som från början inte är avsedda att samverka. Detta för att nya tjänster och appar kan kopplas till hissen även i framtiden, utan att hissen eller fastigheten behöver byggas om. Hissarna tillverkas i nya innovativa material som i sig själva är hållbara och som hjälper till att förverkliga designvisioner och skapa en hissupplevelse som gör det möjligt för byggnader att kommunicera med människor och göra ett bestående intryck.

Förebyggande underhåll

Ur både säkerhets- och hållbarhetssynpunkt utvecklas också nya tjänster som hjälper fastighetsägaren att sköta förvaltning och underhåll på ett effektivt sätt.

– Med smarta sensorer i och kring hissen kan du få information om hur hissen mår. Exempelvis kan en reservdel bytas ut redan innan den går sönder och orsakar akututryckningar av reparatörer. Ett förebyggande underhåll förlänger hissens livslängd med 10–20 procent. För fastighetens slutanvändare ger de nya digitala lösningarna många fördelar, alltifrån ett bättre personflöde som minskar väntetider, till att kunna fjärrstyra både hissen och dörrar, ljus och ventilation.

Vill du veta mer om Kones nya hissar?

 

Läs mer på kone.se/dennyahissen

 

 

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]
[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
KONE