• tisdag , 25 juni 2024


Så gör KONE vardagen mer trygg och tillgänglig genom AI

Så gör KONE vardagen mer trygg och tillgänglig genom AI

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Digitaliseringens framfart märks inom de flesta branscher och områden. Hos konsumenterna ser vi förändrade beteenden och högre krav på bättre, säkrare teknologi såväl som mer data. KONE, som är branschledande inom bland annat hissar och rulltrappor, använder den digitala utvecklingen och AI för att skapa en tryggare och mer tillgänglig vardag för användare och fastigheter. Detta genom serviceerbjudandet KONE 24/7 Connected Services som samlar in data från sina hissar och som bidrar till både snabbare service, färre driftstopp och ökad säkerhet.

KONE transporterar dagligen 1 miljard människor världen över i deras hissar och rulltrappor. Kraven på trygghet är höga och för att garantera säkerheten använder bolaget intelligent teknik för att säkerställa att hissarna är redo för framtidens fastigheter och användare.Serviceerbjudandet 24/7 Connected Services finns nu inbyggd i alla nya hissar i KONE DX-klassen, redo för att aktiveras om kunden så önskar, och använder IBM:s AI-teknologi Watson för att analysera hissens behov. Tekniken finns även så att den kan monteras och verka på alla hissar, oberoende ålder och fabrikat.

– I och med att vi har hundratusentals utrustningar uppkopplade till Watson så kan AI analysera samtliga och hitta mönster. Hissen är en mycket betydelsefull funktion både vad gäller trygghet och tillgänglighet i fastigheter. Med hjälp av de installerade sensorerna i hissarna kan vi proaktivt se hur utrustningen beter sig och på så vis upptäcka fel och undvika driftstopp innan de händer. Det gör att vi kan säkerställa tillgängligheten i en fastighet, säger Tony Enholm, affärsområdeschef service, KONE Skandinavien.

Tony Enholm

Viktigt under den rådande Coronakrisen

Förutom att undvika onödiga driftstopp och väsentligt öka hissarnas livslängd – vilket är bra för både användarna och miljön – kan 24/7 Connected Services direkt rapportera om ett akut problem uppstår så att en tekniker snabbt kan skickas ut. Tony Enholm menar att det just nu är viktigare än någonsin att hissarna är tillgängliga och fungerande med tanke på den rådande krisen.

– Många jobbar hemifrån nu vilket innebär att hissarna i flerbostadshus används mycket och måste fungera. Tillgängligheten till huset är väsentlig, inte minst för äldre, barnfamiljer och rörelsehindrade. För dessa grupper är det inte så lätt att bara ta trapporna. Alla förväntar sig en större flexibilitet och det påverkar givetvis även hissar och rulltrappor. Med 24/7 Connected Services ser vi på distans hur hissen mår och åker ut direkt när vi vet att underhåll behövs. På så sätt kan vi hålla distansen och skydda varandra.

Framtidssäkra byggnader

KONEs hissar som installeras i dag har en livstid på minst 25 år, därmed behöver de vara framtidssäkrade, uppgraderingsbara och uppfylla fastigheterna och dess användares digitala behov både idag och imorgon. Utvecklingen har gått snabbt. På bara ett antal år så har hissen gått från att vara mekanisk till så mycket mer, förklarar Tony Enholm. Den kan nu kopplas digitalt till övriga system i fastigheterna, som Spotify, digitala displayer, dörrar och portlås, och mycket mer. Detta gäller alla fastigheter, både nya och redan befintliga som man väljer att modernisera.

– Slutanvändaren förväntar sig en upplevelse redan i hissen med musik, rörliga bilder och tillgång till information. Nu finns det obegränsade möjligheter. Vår hissplattform gör att kunder kan koppla hissen till alla möjliga system och API:er, exempelvis en städrobot som kan öppna hissen själv, eller appar som tillgänglighetsanpassar. I framtiden kommer vi att kunna se ännu fler integrationer och användningen av data kommer bara fortsätta att bli smartare.

Vill du veta mer om Kones intelligenta hissar?

 

Läs mer på kone.se/desmartahissarna

 

 

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]
[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
KONE