ANNONS
K2A lanserar ramverk för gröna aktier
Johan Knaust

K2A lanserar ramverk för gröna aktier

annons
ANNONS

Fastighetsbolaget K2A lanserar det första ramverket för gröna aktier i världen. Syftet, uppger företaget, är att transparent redovisa bolagets klimatpåverkan.

– Sedan vi startade K2A har hållbarhet varit ett sätt att framtidssäkra vår affärsmodell och vi försöker hela tiden hitta nya och innovativa hållbarhetslösningar som tar hänsyn till bolagets klimatavtryck. Fastighetsbranschen står för en alldeles för stor del av utsläppen. Vi vill nu genom att märka K2A:s aktier som gröna visa att vi tar vårt ansvar och transparent visa vad vår verksamhet har för klimatpåverkan, kommenterar K2A:s VD Johan Knaust.

Analys av hela verksamheten

Forskningsinstitutet CICERO Shades of Green har utökat sin metodik för utvärdering av ramverk avseende gröna obligationer till att även omfatta aktier. Metodiken bygger på en kvantitativ och kvalitativ analys av ett bolags hela verksamhet där både intäktsströmmar och investeringar klassificeras med en nyans av grönt (eller brunt) beroende på hur väl de är i linje med en koldioxidneutral framtid. I sin utvärdering tittar även CICERO på bolagets styrning och strategi kopplade till hållbarhet.

– Genom att tillämpa CICERO:s Shades of Green metodik på intäktsströmmarna och investeringarna samt göra informationen tillgänglig för investerare och långivare tror vi att det kan hjälpa dem att fatta rätt investeringsbeslut och att leda dem mot de företag som tar sitt hållbarhetsarbete på största allvar, kommenterar Harald Francke Lund, CEO CICERO Shades of Green.

CICERO har klassat cirka 78 procent av K2A:s intäktsströmmar och cirka 83 procent av bolagets investeringar som gröna i olika nyanser från ljus- till mörkgrönt. K2A är det första bolaget som använder CICERO:s ”Shades of Green” metodik som grund för sitt ramverk för gröna aktier. Företagets ramverk för gröna aktier har tagits fram med rådgivning av Swedbank.

– Vi är glada över att agera som strukturell rådgivare för K2A i denna fråga, en roll som är helt i linje med vår ambition att stödja företag som har åtagit sig att minska sitt koldioxidavtryck. Vi tror att K2A har alla förutsättningar för att vara relevanta för aktieinvesterare med fokus på miljön och minskade koldioxidutsläpp, säger Per-Åke Nyberg, Head of Investment Banking på Swedbank.

Sponsrat innehåll från Abetong
ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.