Fyra projekt tävlar om Sveriges Arkitekters Bostadspris

Fyra projekt tävlar om Sveriges Arkitekters Bostadspris

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Juryn för Sveriges Arkitekters Bostadspris har utsett fyra finalister; fyra flerbostadshus i Malmö, Stockholm och Uppsala, som tävlar om utmärkelsen.

De fyra byggnaderna är utvalda bland ett 70-tal inskickade förslag. Juryn har därefter besökt 19 bostadshus för att på plats studera hur de förhåller sig till omgivningen, hur planlösningarna fungerar och hur de nytänkande lösningarna möter verkligheten. De fyra slutgiltiga finalisterna präglas alla av höga boendekvaliteter där innovation och nyskapande står i fokus.

– Dagens kvalitetsprojekt har lämnat idén om att mekaniskt dela in människor i olika kundgrupper ifråga om familjebildning eller arbete. In kommer istället lyhörda tolkningar av boendets olika schatteringar, mer som blues eller poesi än som standarder. Att driftiga och kunniga fastighetsutvecklare tar ansvar för att göra vackra, positiva avtryck i stadsbilden är också glädjande. Det är rimligt att som medborgare ha höga förväntningar på dem som agerar i de offentliga rummen, kommenterar juryns ordförande, arkitekt SAR/MSA Ingrid Reppen.

Cykelhuset av haushild + siegel

En av finalisterna är Ohboy! i Malmö, ritat av haushild + siegel, som även är byggherre, ett kombinerat bostadshus och hotell. Cord Siegel, som är ansvarig arkitekt SAR/MSA, har bytt bort plats för bil mot en stor cykelparkering. Det finns även plats att ställa cykeln på varje lägenhetsplan och lånecykel för vart och ett av de 31 hotellrummen. Förutom att uppmuntra till en mer hållbar livsstil genom att ge cykeln en stor plats har olika smarta lösningar implementerats. Bergvärme och solceller minskar energibehovet och odlingslådor i anslutning till de 55 hyresrätterna bidrar till ökad biodiversitet.

Cykelhuset Ohboy!

Grönskande boningar

En höjd boendekvalitet är utmärkande även för 79&Park i Stockholm, en bostadsrättsförening bestående av 168 lägenheter. Bjarke Ingels på danska kontoret BIG är ansvarig arkitekt för byggnaden som får en egen prägel av klättrande terrasser och dess grönska liksom plats för kontemplation. Den fria formen skapar också flera individuella bostadstyper. I Stockholm ligger även det tredje projektet som tävlar om priset; Lyceum är en ombyggnad av två universitetsbyggnader till bostadsrättsförening med 69 lägenheter. Husen ligger inom ett byggnadsminnesförklarat kvarter. Ansvarig arkitekt är Andreas Martin-Löf, arkitekt SAR/MSA, och beställare Oscar Properties, har på ett varsamt sätt byggt om husen med hänsyn till husens historia – från 1898 respektive 1956 – och berikat dem med nya kvaliteter.

 

Lyceum. Foto: Erik Lefvander

Inspiration Rosendal i Uppsala är ett bostadshus med 347 bostadsrätter. Lägenheterna på 1-3 rum och kök är små och har låga boendekostnader för att studenter och andra med små plånböcker ska kunna bo där. Energiförbrukningen är mycket låg och den boende har möjlighet att påverka sin egen förbrukning via en app.  Huset har också många möjliga platsen för sociala möten. Därmed har ansvariga arkitekter är Mikael Ahrbom, arkitekt SAR/MSA och Michael Christensen, arkitekt MAA, Christensen & Co Arkitekter och beställare Rosendal Fastigheter, lyckats pricka in ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet i projektet.

Inspiration Rosendal. Foto: Daniel Pettersson

Vinnaren av Bostadspriset koras på Arkitekturgalan den 19 mars.

79&Park. Foto: Laurian Ghinitoiu

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.