Räkna ut miljöavtrycket från dina arbetskläder

Räkna ut miljöavtrycket från dina arbetskläder

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

För att kunna minska klimatutsläppen från kläder måste det bli enklare för konsumenter och inköpare på företag att välja hållbara alternativ. Det menar arbetsklädestillverkaren Fristads, som nu har tagit fram en digital tjänst där man kan jämföra miljödeklarerade kläder med plagg som är konventionellt producerade. Det nya onlineverktyget kallas för Green Calculator och är öppet för alla.

– Inom byggindustrin ser vi ett tydligt ökat intresse för plagg som är hållbara både för användaren och miljön. Med miljödeklarerade plagg finns en möjlighet att göra skillnad, inte minst för företag som gör stora inköp av kläder, säger Lene Jul, Product Management Director på Fristads.

Miljövarudeklaration, eller Environmental Product Declaration (EPD) som det kallas på engelska, används för att mäta och redovisa den totala klimatpåverkan hos en produkt under hela dess livscykel. Det är en standardiserad och tredjepartsgranskad miljödeklaration, vilket innebär att den både är trovärdig och kan användas för jämförelser och rapportering. EPD:er används inom flera branscher men har framförallt blivit ett vanligt inslag i byggsektorn i takt med att hållbarhetskraven för byggnader höjts. Bara de senaste tre åren har antalet EPD:er inom byggindustrin mer än fördubblats och idag finns mer än 12.000 byggprodukter registrerade. [1]

Första EPD:n för kläder

2019 lanserade Fristads den första EPD:n för kläder, en hantverkarkollektion där varje led i produktionen, från konstruktion och material till spill och transporter, analyserats noggrant från ett hållbarhetsperspektiv. Efter det har företaget utökat sitt miljödeklarerade sortiment med kollektioner för service och industri, varsel samt ytterplagg. Målet är att ta fram kollektioner med EPD:er i alla produktsegment och att vara ledande inom hållbarhet i arbetsklädesbranschen. Enligt Fristads VD Anders Hülse var utvecklingen av Green Calculator nästa naturliga steg i företagets hållbarhetsarbetes.

– Vi behövde ett verktyg som på ett enkelt sätt kan visa på miljövinsterna med att välja hållbart producerade plagg. Vi hoppas att Green Calculator kommer ge en värdefull insyn och insikt hos våra kunder och få fler att göra ett medvetet val när det gäller arbetskläder, säger Anders Hülse.

Räknar ut miljöpåverkan av arbetskläder

Green Calculator samlar alla uppgifter om de miljödeklarerade kläderna på ett ställe, tillsammans med information om jämförelseplagg ur Fristads konventionella sortiment. Genom att välja vilka arbetskläder man använder idag, eller vill införskaffa, samt hur många anställda företaget har, räknar kalkylatorn snabbt ut vilken miljöpåverkan plaggen har när det gäller vattenförbrukning och utsläpp av växthusgaser.

– Att kunna dokumentera sin miljöpåverkan blir allt viktigare för företag idag, inte minst inom byggsektorn. Green Calculator tar fram riktig data om arbetsklädernas miljöpåverkan som företag sedan kan använda i sin hållbarhetskommunikation. Bra arbetskläder ska skydda användaren, men inte på onödig bekostnad av miljön, säger Anders Hülse.

Green Calculator är tillgänglig på fristads.com och är öppen för alla att använda.

Fakta: Green Calculator
Green Calculator är ett onlineverktyg som hjälper privatpersoner och företag att jämföra klimatavtrycket från miljödeklarerade kläder i Fristads sortiment med konventionellt producerade plagg. Verktyget anger både det så kallade vattenbristavtrycket och den globala uppvärmningspotentialen (GWP).

[1] ConstructionLCA’s 2022 guide to EPD. https://infogram.com/constructionlcas-2022-guide-to-epd-1h8n6m3kwp8ej4x

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]
[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Fristads