Minska din klimatpåverkan med miljödeklarerade varselkläder

Minska din klimatpåverkan med miljödeklarerade varselkläder

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Mindre klimatpåverkan, större transparens och värdefulla data till hållbarhetsredovisningen. Det är några av vinsterna med att välja miljödeklarerade arbetskläder enligt Fristads, som i år blev först i världen med att erbjuda varselcertifierade arbetskläder i och med lanseringen av sin senaste Fristads Green-kollektion. 

– Vi har märkt att efterfrågan på varselkläder ökat stadigt inom byggsektorn de senaste åren, så därför känns det extra roligt att nu kunna erbjuda ett miljödeklarerat alternativ i det segmentet. Det här är den mest omfattande hållbara kollektionen i Fristads sortiment hittills och vi har jobbat hårt för att den ska leva upp till våra miljökrav utan att slitstyrkan eller användarens säkerhet påverkas negativt, säger Lene Jul, Product Management Director på Fristads.

Plaggen i den nya Fristads Green-kollektionen riktar sig till användare inom såväl bygg- och anläggningsbranschen som transport-, logistik- och servicesektorn. Det är den första varselkollektionen i världen som har en så kallad Environmental Product Declaration (EPD), eller miljövarudeklaration, vilket innebär att plaggen har analyserats från ett livscykelperspektiv. All data om miljöpåverkan i tillverkningen är tredjepartsgranskad och finns publicerad tillsammans med övrig produktinformation på Fristads hemsida.

– Att välja miljödeklarerade kläder kan göra större skillnad än man tror, särskilt för större bolag som köper in tusentals plagg om året. EPD:n ökar transparensen i alla led och gör det dessutom enkelt att kvantifiera miljövinsten, vilket är viktigt för företagens hållbarhetsrapportering, säger Lene Jul.

 

Miljömässigt hållbara material

Fristads Green Varsel består av två kollektioner, GPLU som lanserades i januari och GSTP som kommer till hösten. GPLU-kollektionen är tillverkad av ekologisk bomull och polyester från återvunna PET-flaskor medan GSTP-plaggen är tillverkade helt i 4-vägsstretch av biobaserat material och återvunnen polyester. Men det är inte bara de miljömässigt hållbara materialen som får de nya varselplaggen att sticka ut. Produktionen av Fristads Green-plaggen kräver också betydligt mindre vatten och ger lägre utsläpp av växthusgaser jämfört med övriga varselplagg.

– För att kunna minska din miljöpåverkan måste du först kunna mäta den på ett standardiserat sätt, och då är EPD:n ett utmärkt verktyg. Byggbranschen ligger redan i framkant när det gäller EPD:er på material och andra byggprodukter och det är glädjande att kunna bidra till den här utvecklingen med våra miljömärkta kläder. Målet är att kunna erbjuda Fristads Green-plagg inom alla produktsegment, säger Anders Hülse, VD på Fristads.

Fakta: Varselkollektionen Fristads Green i siffror

En konventionellt producerad varseljacka i Fristads sortiment har ett vattenbristavtryck på 40.600 liter, medan avtrycket från en varseljacka i modellen Fristads Green GPLU är hela 56 procent mindre, 17.800 liter. Vattenbristavtrycket mäter inte bara hur mycket vatten som går åt i produktionen, utan tar också hänsyn till den miljöpåverkan som vattenuttaget kan ha i det området som kläderna tillverkas i.

Även den globala uppvärmningspotentialen (GWP) är betydligt lägre för varseljackan Fristads Green GPLU, som släpper ut 11,3 kg så kallade koldioxidekvivalenter eller CO2e. Det är 41 procent mindre än den konventionellt producerade varseljackan, som släpper ut 19,4 kg CO2e. GWP är ett mått som beskriver förmågan hos växthusgaser att absorbera värme i atmosfären över tid och omvandlas till koldioxidekvivalenter för att man ska kunna jämföra olika gasers effekt på den globala uppvärmningen.

 

 

 

 

 

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]
[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Fristads