Fristads skapar global mall för cirkulär klädproduktion

Fristads skapar global mall för cirkulär klädproduktion

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Arbetsklädestillverkaren Fristads har lagt grunden för en ny global infrastruktur för klädåtervinning och har därmed tagit ett stort kliv framåt i arbetet med att skapa en cirkulär produktion.

Genom den nya återvinningsprocessen vill Fristads minimera avfall, minska användningen av nya material och bidra till ett cirkulärt produktionssystem. Initiativet innebär också att Fristads är väl förberett att möta kraven i den kommande EU-lagstiftningen om producentansvar för kläder, Extended Producer Responsibility (EPR).

– Vi har jobbat på att minska miljöpåverkan från vår produktion i flera år men vi inser att vi också behöver innovativa, cirkulära lösningar efter att ett plagg är uttjänt. Med vår nya återvinningsprocess bidrar vi till att lösa den delen av pusslet och fortsätter att vara ledande inom arbetsklädesbranschen när det gäller hållbarhet, säger Anne Nilsson, Director of Marketing and Sustainability på Fristads.

Den globala återvinningsprocessen har tagits fram av Fristads Benelux-avdelning, som sedan tidigare legat i framkant med att utveckla lyckade cirkulära lösningar tillsammans med flera stora kunder. Förra året certifierades en återvinningsprocess i Nederländerna, vilket innebär att Fristads som första klädproducent i regionen kan garantera spårbarheten i återvunnet, cirkulärt material. Nu ska den holländska modellen användas som mall för att implementera och skala upp återvinningen på alla Fristads marknader.

Många användningsområden för uttjänta plagg

När den nya infrastrukturen väl är på plats kommer Fristads med hjälp av sina återvinningspartners samla in uttjänta plagg från kunder och ta dem till en återvinningscentral, där de blir sorterade beroende på sitt skick. Baserat på resultaten från den holländska modellen uppskattar Fristads att 2% av arbetskläderna kommer att bearbetas till fibrer till garn som kan användas för att tillverka nya plagg, en siffra som kommer att växa till 5-10% under de kommande åren. Ungefär 80% kommer att återvinnas på andra sätt, till exempel i tillverkningen av stoppning till bilinteriörer och material till byggindustrin. Resten består av kläder som är för kontaminerade för att återvinnas och därför kommer att användas som bränsle i energiproduktion.

Kunden kan lätt komma åt all data om mängden kläder som har samlats in, hur de har bearbetats och mängden CO2 och vatten som processen har sparat. Datan ger Fristads kunder konkret statistik på deras miljöpåverkan, vilket kan kommuniceras både i deras hållbarhetsrapportering och till slutkunden.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]
[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Fristads