• torsdag , 30 maj 2024


Klimatpositiva byggprodukter från Finja Betong

Klimatpositiva byggprodukter från Finja Betong

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Med sin nya ECO-linje tar Finja Betong ytterligare steg för ett grönare byggande i Sverige. Klimatpositiva byggprodukter är den största av de många gröna satsningar företaget gjort de senaste åren.

– Vi har satt upp ett mycket ambitiöst mål, nämligen att reducera vårt klimatavtryck för vår nya klimatpositiva ECO-linje med 50 procent på tre år. Behovet av kvalitativ byggnation kommer inte att minska och Finja Betong, som är starkt förankrade i den svenska traditionen, har med ett långsiktigt och stabilt familjeägande de bästa förutsättningarna för att möta framtidens behov, säger Bengt Widstrand, vd på Finja Betong.

Första ECO-produkten lanserad

Den allra första klimatpositiva produkten är nu lanserad, Murblock Fördel ECO. Blocket bidrar med ca 30 procent lägre CO₂e-utsläpp jämfört med ett likvärdigt massivblock och är först ut med att vara klimatpositivt. Detta gör blocket till en grön och mer klimatsmart byggprodukt. Huvudmålet för Finjas gröna satsning är att sänka de egna klimatavtrycken för ECO-linjen med 50 procent på tre år. Företaget kommer där till att klimatkompensera för de delar där Finjas egna insatser inte räcker hela vägen fram. På så vis kan man redan från start erbjuda marknaden klimatpositiva byggprodukter.

Unik grön satsning typisk för Finja

Finja har under lång tid verkat för att minska sina klimatavtryck och den gröna ECO-linjen en naturlig fortsättning på det arbete som fick sig en rejäl skjuts 2015. Det var då Finja invigde två egna vindkraftverk som än i dag producerar mer grön el än vad samtliga av Finjas bolag förbrukar.

– Denna typen av satsningar är ett av många exempel på det som jag tycker utmärker oss som bolag. Klimatpositiva byggprodukter är nästa stora satsning från vår sida. I ett redan beständigt material ser vi till att ytterligare addera en fördel för att ta ännu ett steg på resan mot ett klimatpositivt byggande, säger Bengt Widstrand.

Framförallt framhåller han den långsiktiga vinsten med att bygga i ett material med lågt underhållsbehov och mycket lång hållbarhet.

– När en skola, ett sjukhus eller ålderdomshem uppförs är det byggnader som utgör stora investeringar för ägaren. Att då välja det långsiktigt mest kostnadseffektiva materialet ur underhålls- och uppvärmningshänseende är ett logiskt val. Kan vi dessutom se till att ytterligare förbättra ett redan hållbart materials klimatpåverkan är det en självklarhet.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]
[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Finja betong