• onsdag , 7 juni 2023


Stora visioner kräver solida material

Stora visioner kräver solida material

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

I Linköpings nya stadsdel Vallastaden finner man BRF iValla – ett helt unikt trähus, där alla fasta installationer ryms i golvet, vilket gör det lätt att flytta runt på badrum, kök och andra delar i takt med att livet förändrar sig – vilket det ju gör. Projektet har nominerats till Årets Bygge 2018 och fermacell har levererat fibergipsskivor till både väggar och innertak.

Låter det som en avlägsen Villa Villekulla-dröm att få ett badkar infällt i sovrumsgolvet? Eller att byta plats på dörrar och fönster som det passar en? Inte i iValla-huset som består av 22 superflexibla lägenheter och lokaler som skapats av arkitektkontoret Omniplan. Arkitekt och byggherre Staffan Schartner säger:

– Vår vision har varit att skapa ett helt nytt bud på hur man kan åstadkomma hållbarhet.

Flexibilitet och kvalitet

iValla består av en robust träkonstruktion och konceptet handlar om att göra det konstruktivt och installationstekniskt enkelt att förändra allt utom stommen och på så sätt nå en ambitiös hållbarhetsnivå. Kvaliteten på byggmaterialen är av största vikt vilket inte behöver vara synonymt med att kostnaderna skenar iväg.

– Bara för att man har valt material med hög kvalitet behöver det inte betyda att det blir dyrare, förklarar Staffan Schartner.

– När vi valde fermacell fibergips till det nedpendlade akustiktaket så betydde det att vi bara behövde använda en skiva istället för två, vilket självklart både är ekonomiskt förnuftigt samtidigt som det har gjort arbetet lättare. Dessutom klarar vi oss också utan OSB-skivor bakom gipsen eftersom det går utmärkt att skruva direkt i fermacell fibergips.

Flexibelt utan obehagliga överraskningar

Om man ska bygga för framtiden – utan att veta vad den kommer att föra med sig – är det av största vikt att man garderar sig mot problem som kan uppstå med tiden. Enligt Staffan Schartner är fördelarna med att bygga med fermacell uppenbara:

– Under själva byggprocessen har det varit en fördel med fermacell eftersom vi har kunnat skjuta fast dem med klammer i väggarnas träreglar, vilket vanliga gipsskivor inte klarar. Det har vi självklart sparat tid och pengar på. En annan viktig fördel är att fermacell fibergips är fukttåligare vilket minskar risken för mögel.

Vinnaren av Årets Bygge utnämndes den 19 mars 2018 på Cirkus i Stockholm.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Fermacell