Fastighetssektorn första jämställda branschen

Fastighetssektorn första jämställda branschen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Fastighetsbranschen blir första branschen att uppnå jämställda ledningsgrupper. Det konstateras i den årliga Allbrightrapporten där jämställdheten bland svenska börsbolag kartläggs.

Nästan hälften av cheferna i de börsnoterade fastighetsbolagen är kvinnor, enligt rapporten. Allbrights definition av jämställdhet innebär i snitt över 40 procent kvinnor i ledningsgrupperna. En fjärdedel av bolagen har dessutom kvinnliga vd:ar. Samtliga börsnoterade fastighetsbolag har också minst en kvinna i ledningsgruppen.

“Ett glastak har krossats och en historisk milstolpe är ett faktum. Efter år av uthålligt jämställdhetsarbete har fastighetsbranschen äntligen nått upp till nivån för en jämn könsfördelning. Fastighetsbranschen kan därmed stolt titulera sig som Sveriges första jämställda bransch med sina 40 procent kvinnor i toppen,” skriver Amanda Lundeteg, vd på Allbright.

LÄS MER: KRÖNIKA “Byggbranschens kvinnor måste bygga starkare nätverk”

Sedan fjolårets rapport har den gröna listan över jämställda bolag vuxit dramatiskt. Nästintill vart femte bolag präglas idag av en jämn könsfördelning. En framgångsfaktor har varit en kvinna som vd, konstaterar Allbright. “Vd-kvinnor tenderar att utklassa vd-männen när det kommer till ett ledarskap som prioriterar att rekrytera jämställt,” skriver Amanda Lundeteg.

Medan fastighetsbranschen målas upp som vinnare står fortfarande majoriteten av börsens bolag still. Totalt ökar andelen kvinnor endast med en procentenhet – från 23 till 24 procent. Åtta av tio bolag på den ojämställda gula listan är de samma som året innan.

Amanda Lundeteg. Foto: Linnéa Jonasson/Appendix Fotografi

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.