• söndag , 16 januari 2022


Unik spa- och gymlösning sparar 30% energi och ger överskottet till andra

Unik spa- och gymlösning sparar 30% energi och ger överskottet till andra

ANNONS

Annons

Svalare gym, varmare pool och minskad fuktrisk – med betydligt mindre energiåtgång. Win-win-win blev resultatet när Energy Machines tillsammans med Umeå Energi och Balticgruppen Fastighet byggde en värme-kyla-ventilationslösning som sparar cirka 30% av energin på IKSU Spa i Umeå.

Margareta Ericsson Lif, VD för idrottsorganisationen IKSU i Umeå, visar runt i de nya lokalerna som fått ett märkbart förbättrat inomhusklimat.

“Det här är en gammal sjukhusbyggnad, den är inte byggd för träning från grunden. När vi byggde ut träningsytorna behövde vi ett bättre inomhusklimat och bättre luft,” säger hon.

Lösningen på dilemmat blev ett samarbete mellan Energy Machines, fastighetsägaren Balticgruppen AB och Umeå Energi, där energin cirkuleras i byggnaden och ger både avfuktning i spaet, svalka i gymdelarna och värme till pool, tappvarmvatten och fastighet.

Dessutom, inte minst: cirka 30% energibesparing.

“Vi tar vara på all restvärme och det som inte används i fastigheten skickas ut till våra andra kunder på fjärrvärmenätet, det är unikt. Man nyttjar kundens interna energi så långt som det är möjligt, då blir det en miljöriktig produkt,” säger Johan Brändström, chef för produkt och affär på Umeå Energi.

Se alla inblandade parter berätta hur lösningen hjälper dem i filmklippet.

Relaterade artiklar

Energy Machines