• tisdag , 16 april 2024


Dansk sotare löste problem med störande rök från skorstenar

Dansk sotare löste problem med störande rök från skorstenar

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Som sotare vet Morten Bjørklund i Danmark hur störande det kan vara med villaägare som eldar mycket i spisar, kaminer och kakelugnar. Han har under drygt 40 år varit upp på uppskattningsvis 120 000 tak och har därmed en bra överblick över problemet. Erfarenheten och mycket nyfikenhet ledde fram till en idé om en annorlunda skorstensfläkt. ”Jag har lärt mig mycket för att jag är nyfiken, pratar med mina kunder varje dag och ställer frågor många frågor. Det gör också att jag väl känner till de bekymmer och problem som rök och sot kan orsaka. Det finns många låga tak i Danmark. Om röken inte stiger upp och försvinner efter att den lämnat en skorsten så kan det bli en riktig olägenhet. När draget är dåligt blir det också svårare att tända exempelvis kakelugnar. Mina funderingar på en lösning resulterade i att jag kom på idéen till en speciell skorstensfläkt”.

Mortens speciella fläkt kallas ”BlueChimney” (chimney betyder skorsten) och det är en lösning som monteras ovanpå skorstenar. Med hjälp av fläkten sugs röken ut ur vedeldade spisar och ugnar, blandar den med uteluft för att kyla och späda den och ser också till att den stiger upp från en skorsten. Viktiga fördelar är att en skorsten sotar igen betydligt mindre, rök och sotutsläppen blir relativt små och grannarna störs inte av rök. BlueChimney minskar också partikelutsläppen. Det är en lösning med stor efterfrågan och första vintern när skorstensfläkten lanserades såldes 1 000 BlueChimney i Danmark.

Vad är det som gör din uppfinning så speciell?
”BlueChimney är väldigt användarvänlig. Elanslutningen är enkel och en person kan installera den utan någon hjälp. Med en fjärrkontroll kan också fläkthastigheten enkelt justeras för optimal rökutvinning och du kan göra det från en fåtölj framför brasan. En stor fördel är att den ger en lugn och stadig eldsflamma vilket gör att det krävs upp till 20 procent mindre ved. Dessutom drar skorstensfläkten med sin lilla EC-motor inte mycket energi. Att den är smart och automatiskt stänger av sig själv när den inte behövs bidrar också till att göra den energieffektiv”, förklarar Morten.

Hur gjorde du för att förverkliga din idé?
”När du börjar arbeta med en uppfinning finns det många saker du inte har någon aning om, men det är inget problem så länge du kan hitta duktiga experter som hjälper till. För mig var det ebm-papst i Danmark. Med all deras erfarenhet av fläktar och motorer fick jag den hjälp jag behövde. Jag träffade dem regelbundet och det var det som krävdes för att hitta både en lämplig motor och ett material som tål så höga röktemperaturer som upp till 700°C. Samtidigt var det en riktig utmaning. Motorn (iQ2 3620), fläkten, elektroniken och programmeringen är Blue-Chimney viktigaste komponenter. Det goda partnerskapet med ebm-papst var väldigt viktigt för utvecklingen av uppfinningen, och samarbetet har fortsatt”, berättar Morten vars arbetssituation har förändrats efter framgångarna.

”Nu går jag inte upp på tak och sotar längre, och det saknar jag ibland. För tre och ett halvt år sedan hittade jag den perfekta affärspartnern i Pauli Joensen som tidigare vara verkställande direktör för ett stort företag. Han kompletterar mig med det som jag inte är särskilt bra på och det är affärsupplägg och andra företagsfrågor. Tillsammans bildade vi vårt företag, BlueChimney, och idag har vi fyra anställda. Det går bra för oss och vi arbetar just nu på en ny spännande som kommer att lanseras inom en ganska snart framtid”.

Startar snart försäljning i Sverige

Morten ser fram mot spännande lanseringar både i Norden och runt om i Europa. ”Vi kommer att börja med försäljningen i Sverige, Norge och Tyskland. I jämförelse med Danmark finns det gott om tvåvåningshus i Tyskland och här är också lagarna strängare när det gäller godkännande av eldstäder, men det finns ändå en stark efterfrågan på ren luft. Under de närmaste åren kommer vi att koncentrera oss på hela Nordeuropa. I ungefär ett år har vi haft ett partnerskap med ett danskt företag som gör ugnar. Vår långsiktiga plan är att sälja upp till tio tusen skorstenfläktar i Europa de närmaste fyra åren. Vår målgrupp är i princip var som helst där det är kallt på vintern och folk använder trä eller pellets för uppvärmning. Och jag tror också att det finns en marknad för BlueChimney i Nordamerika. Jag var där på semester och utnyttjade möjligheten att få patent på USA och Kanada”, avslutar Morten Bjørklund.

BlueChimney drivs med en lågspänningsmotor på 24V och den kan anslutas med hjälp av en stickkontakt på taket. Elinstallationen kräver inte en jordförbindelse, vilket normalt är ett krav för 230V röksugare. EC-motorns kyls ned av utomhusluften och den har testats för temperaturer på upp till 700 grader vilket är mer än dubbelt så varmt som rök från en braskamin vanligtvis når upp till. BlueChimney har en inbyggd regnhuva och därmed får man inte problem med vatten i skorstenen. Detta är särskilt viktigt om man har en stålskorsten. BlueChimney ger skorstenen ett obegränsat öppningsområde. Det är normalt ett krav från tillverkare av braskaminer, baserat på rekommendationer från Statens Byggeforskningsinstitut. Fjärrkontroll med automatisk boost- och avstängningsfunktion finns som tillval.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
ebm-papst