Duell – Trä mot betong

Duell – Trä mot betong

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Trä och betong möts i en duell när Arne Olsson, VD Folkhem, och Carina Edblad, VD Thomas Betong, ohejdat och passionerat får utveckla sina åsikter runt respektive material. Ense eller oense? Läs och upptäck.

Trä: Arne Olsson, vd Folkhem

Arne Olsson. Foto: Folkhem

Vad är det som är så bra med trä?

– Det är helt enkelt ett fantastiskt material. Speciellt två saker är bra; det är det enda materialet som tar hand om våra utsläpp, renar luften, och som är förnybart i evighet. Vi vet
ju att de fossila materialen kommer att ta slut, det råder det ingen tvekan om. Men med träd skapar vi byggmaterial för all framtid. Varje gång vi kapar ett träd, planterar vi ett nytt och det har aldrig vuxit så mycket skog som det gör nu. En effektiv skogsodling kommer att ge råvaror för i princip allt byggande, villor såväl som industrifastigheter. Redan nu menar nämligen forskarna att det går att göra vad som helst i trä, även om mycket inte kommit ut på marknaden ännu. Och det är en spännande utveckling, så småningom kommer vi också nå en punkt där man inte ens längre kan se att det är gjort av trä.

Hur är det med miljöaspekten, är det så bra att impregnera till exempel?

– Det gör vi aldrig, vi på Folkhem har istället valt att bygga våra hus med massiva stommar, de är svåra att få att brinna. Självklart följer vi alla regler så stommarna skall klara mellan 90-140 minuter, så lång tid brinner förstås inte ett hus utan åtgärd. Och vi har sprinkelsystem. Vi tänker i samma banor även med fasaderna. När det gäller till exempel flerfamiljshuset i Bällstaviken i Sundbyberg så är den täckt med obehandlat cederträ, som med tiden kommer att ändra färg och åldras vackert. Det är ännu en fördel med trä, tycker jag.

Men har det inte gått en trend i trä? Vad är det för fel på betong?

– Nej, jag tycker verkligen inte att det är en trend för vår del. Jag kan också se att den yngre generationen, som ju är de som skall leva vidare, tar klimathotet på större allvar än äldre. När de unga arkitekterna ser vad som går att göra blir de entusiastiska. Och betong är det inget fel på, den är fundamenta när det gäller infrastruktur. Att använda betong, i kombination med trä och stål, är det bästa möjliga för människans framtid.

Arne om…

… Finaste trähuset: Världens högsta träutsiktstorn, Pyramidenkogel i Kärnten, Österrike, helt otroligt i sin spiralform

… Finaste betonghuset: Finns många, även i kombination med andra material, som den Sorte Diamant, biblioteket i Köpenhamn.

Pyramidenkogel i Kärnten. Foto: Martin Steinthaler. Till höger den Sorte Diamant, biblioteket i Köpenhamn. Foto: Karsten Bundgaard

Betong, Carina Edblad, vd Thomas Betong

Carina Edblad. Foto: Thomas Betong

Vad tycker du är det absolut bästa med betong? Och vad säger du när det gäller miljöaspekterna?

– Jag tycker det är ett helt otroligt material. Det är oorganiskt, närproducerat och kan återanvändas och att ha det som t ex bärande stomme är perfekt och en kvalitetsfråga. För mig är hållbarhetsprincipen viktig och jag menar att när miljö, säkerhet och ekonomi möts, ja då är det hållbart på riktigt. Jag tror också att många byggare inser att det finns ingenting i närheten av betong när det gäller den aspekten. Vi har ett enormt fokus och prioritet på att minska betongens klimatpåverkan och det har hänt mycket de senaste åren. Tittar man på en byggnads livslängd är klimatpåverkan samma som trä idag visar studier. Det är svårt att tränga igenom bruset med dessa fakta, ofta får vi upplysa till exempel politiker om betongens fördelar. Jag har ibland känt att det nästan är en häxjakt på oss, rent tyckande att betong är dåligt utan att ha riktig kunskap. Det är det svåra, att nå ut med fakta.

Tycker du att det sveper ett trämode genom byggandet?

– Ja, det gör jag verkligen. Inte minst bland arkitekter, som ofta är trendkänsliga, så är det träbyggnader som gäller just nu. Det är ytterligheter som jag tror kommer att bli osunda med tiden. I de flesta trähus är det flamskydd, formaldehyd, plaster och annat som inte är miljövänligt alls. En annan fråga är brandsäkerheten, där jag vet att till exempel både brandkårer och försäkringsbolag är oroade över att det byggs högre hus med trästommar. Och så anser jag att det är slöseri med Sveriges resurser att bygga stommar för flerfamiljshus i trä.

Men finns det ingenting bra med trä?

– Absolut, jag är en naturmänniska och älskar trä. Men jag tycker att vi skall använda vår fantastiska träråvara på ett samhällsekonomiskt klokt sätt. Stommar i flerfamiljshus skall byggas i betong och trä kan användas för väldigt många andra ändamål. En kombination med betong och trä kan bli verkligt fint i husbyggande. Inredning, golv och fasader är också exempel på där trä används på ett sätt så att det är värdeskapande, självklart.

Carina om…

… Finaste betonghuset: Mörrums Konferenscenter, ritat av Anders Törnqvist, tycker jag är helt underbart hur det smälter in i omgivningen och samtidigt sticker ut.

… Finaste trähuset: Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn, fint åldrat trä ihop med klippor och hav, Bohuslän när det är som bäst.

Mörrum Konferenscenter. Foto: Erik Karlsson. Till höger gästateljéer vid Nordiska Akvarellmuséet. Foto: Kalle Sanner

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.