Digital modeller skapar mer hållbara byggprojekt


Digital modeller skapar mer hållbara byggprojekt

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Om du tack vare data kan få en bättre förståelse för dina byggprojekt blir det även enklare att bygga mer hållbart. Det menar Jacqueline Rohrmann – grundare av TBG Consult och även känd som “That BIM Girl” på Youtube.

Civilingenjören Jacqueline Rohrmann har lång erfarenhet av att jobba med att bygga upp industrier. Bland annat har hon arbetat med konstruktionen av Teslas Gigafactory i Tyskland och med en svensk batteritillverkares nya anläggning i norra Sverige.

– När jag studerade till civilingenjör trodde jag aldrig att jag skulle vara intresserad av hur man bygger fabriker. Men komplexiteten fascinerade mig. Det är många intressenter inblandade i så stora projekt, berättar hon.

Bygg smartare med BIM-modellen

Det pågår en massiv digitalisering inom alla branscher, inte minst inom byggsektorn. På scen under Autodesks evenemang Converge Nordics 2023 i Göteborg passade Jacqueline Rohrmann på att berätta om sina tankar kring hur digitala lösningar för bygg- och fastighetsindustrin kan göra branschen mer grön.

– När det kommer till hållbarhet är det viktigt att vara smart när man bygger. Det handlar om att titta på vad vi bygger och vilka material vi använder till exempel. Ett sätt att hantera detta är genom en BIM-modell. Digitala verktyg och teknik kan maximera effektiviteten, noggrannheten och samarbetet. Du kan också fatta mer välgrundade beslut med hjälp av relevant data.

Kultur viktig del av digitalisering

BIM hjälper till att föra in verkligheten i den digitala sfären. Både under själva byggprocessen, men även efteråt som ett sätt att hantera tillgångar och lagra data. Bland annat blir det enklare med spårning och uppföljning av leverantörskedjor, för att säkerställa att de är hållbara. Frågor som Jacqueline Rohrmann jobbar dagligen med nu i sitt nystartade företag TBG Consult.

– De flesta företag idag ser värdet i att ha en BIM-strategi. Digitaliseringen gynnar samtidigt bygg- och fastighetsbranschens arbete med hållbarhet eftersom den bidrar till transparens. Data gör det svårare att dölja information och skriva en felaktig faktura till exempel. Men det kan inte ske utan kulturella förändringar. Det är beroende av våra värderingar kring frågor hur vi kan göra för att leva hållbart – och hur vi vill att framtiden ska se ut för våra barn, förklarar hon.

Planeten i första hand

I idealfallet går hållbarhet hand i hand med minskade kostnader. Att bygga energieffektiva hus har till exempel en OPEX-fördel för ägarna och kommer snabbt att generera en avkastning på investeringen. Men så är inte fallet för alla hållbara beslut.

– Kortsiktiga ekonomiska vinster är inte det enda incitamentet för att agera hållbart. Om du driver ditt företag på ett sätt som inte exploaterar planeten och allt levande på den skapar du en verklig fördel för samhället och ditt företag kommer att kunna fortsätta sin verksamhet på lång sikt. Det är viktigt att bygga upp en medvetenhet och en kultur kring detta på våra arbetsplatser eftersom det ekonomiska system vi verkar i och det sätt vi handlar med varandra på måste förändras, avslutar Jacqueline Rohrmann.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.